„Бюрото за защита на свидетели е ефикасна и ефективна структура, но в България имаме дарбата да ги унищожаваме“, каза главният прокурор Иван Гешев пред журналисти в парламента, предаде бТВ.


Той каза още, че е бил уведомен за заседанието на правната комисия няколко часа преди това.


„Получих обаждане сутринта около 9 ч. Става въпрос за около пет часа. Надявам се, че следващия път няма да ме поканят половин час преди дебата“, каза Гешев.


„Темата е важна за българските граждани и е важна за прокуратурата. Затова се постарах да дойда пред Правната комисия. Българските граждани имат право да знаят гледната точка на прокуратурата“, допълни главният прокурор.


„Становището на прокуратурата е, че Бюрото по защита е една ефикасна и ефективна структура. Нейното унищожаване ще доведе само до проблеми в борбата с престъпността и не само това – цената ще бъде платена от българските граждани“, смята главният прокурор.


Ползата от закриването на звеното ще бъде за мафията и организираната престъпност.


„За мен може да бъде обяснено, ако тези идеи са резултат от предизборната обстановка, в която се намираме от дена година. Може да бъде обяснено, но не може да бъде прието“, каза още Гешев.


Той добави, че в България имаме дарбата да унищожаваме работещите структури.


Снимка: БГНЕС