Василев откри форума "Шумът на парите 2022”. Вицепремиерът обясни, че България е ключова част от пъзела за решаване на газовия проблем на Европа

Свързани новини

07.06.2022 11:43

Бюджетът помага да се задържи инфлацията, не очаквам стагфлация: Василев

Видян 1654 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Бюджетът помага да се задържи инфлацията и дава повече средства на хората, за да посрещнат по-големите си разходи. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, отговаряйки на въпрос дали предлаганата актуализация на бюджета ще се справи с инфлацията, предаде БГНЕС.




„Този бюджет прави няколко неща. Както виждате, част от приходната част намалява данъци, което един път дава повече средства в джоба на работещите родители, втори път намалява крайната цена за потребителите на редица стоки, свързани с енергетиката. Така че от тази гледна точка бюджетът помага да се задържи инфлацията, от друга страна дава повече средства на хората, за да посрещнат по-високите си разходи“, обясни финансовият министър.




На въпрос дали очаква стагфлация, както прогнозира доклада на БАН за икономическото развитие на страната, Василев отговори: „Не. През първото тримесечие икономическият растеж беше 4.5%, очаквам и през това тримесечие също да е положителен, така че не очакваме стагфлация. Средно за годината сме заложили растеж от 2.9%“.




Василев откри форума "Шумът на парите 2022”. Вицепремиерът обясни, че България е ключова част от пъзела за решаване на газовия проблем на Европа. Преди това той обясни, че инфлацията не е временно явление вследствие на войната, тя е заложена по-отрано. Войната е ускорила процесите и е ударила доставките на световните пазари.  


"Не могат да излязат над 25% от износа на зърно, виждаме цени на зърното, които са 3 пъти по-високи. В очакване допълнително да се покачат. Русия няма да изнася зърно, Украйна не може, Индия спря износа, Китай са изкупили всички фючърси, очертава се една не много красива картина на пазара за зърно, това влиза във всички храни, които ядем директно или индиректно. На тази не особено красива и приятна картина какво можем да направим ние", попита реторично Василев.




"Има няколко неща, които започнаха да се случват. За първи пъти има координация в покупките на газ на ниво ЕС. За първи път имаме интегрирана европейска политика, гледа се регионално на доставките, това отваря възможности.


 


Старата инфраструктура у нас от комунистическо време, която носеше газ от север на юг, в момента се ползва на обратно, говорим за 20 млрд. куб. м, които могат да се транзитират от юг на север", добави Василев. "Ние сме малка част от това – около 2 млрд. Останалите 18 могат да минат извън нашите граници на север или на запад. Ние сме ключова част от пъзела за решаване на газовия проблем на цяла Европа", категоричен е Василев.




"Ние сме голям износител на зърно, 7 млн. тона сме произвели миналата година, на нас ни трябват 2 млн. тона, останалото се изнася. Текат разговори да се направи политика, която да погледне на търсене и предлагане на зърно и храни като национална държава в Европа, след което да тръгнем към външни пазари, уточни Василев. Разговори се водят още", добави той.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак

Отношенията днес ще са вашият тест за търпимост

Отношенията днес ще са вашият тест за търпимост, за