„За България е важно да заеме по-твърда външнополитическа позиция по повод конфликта в Украйна. Трябва много по-категорично да осъдим руската агресия и да подпомогнем с каквото можем Украйна. Тежката финансова и икономическа криза са далеч по-важни теми", отбеляза още Дянков.

Свързани новини

06.10.2022 12:30

Бюджет 2023 ще бъде над нашите възможности: Симеон Дянков

Видян 1613 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Отново сме в режим, подобен на този от миналата година – трудно ще се създаде коалиция. Разликите са значителни, а и тези, които доскоро бяха на власт, сега искат да са в опозиция, за да покажат, че и другите партии не могат да управляват. Няма достатъчно други десни партии, които да са готови да работят с ГЕРБ. Единствената възможна, но все по-малко вероятна коалиция, е около тях. Mоже да се присъединят ДБ и ДПС, които също имат десни политики. Това каза бившият финансов министър Симеон Дянков в интервю за предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.


Според него ДБ и ГЕРБ са десни партии, но едва ли те ще намерят общ език сега. „Дясно правителство може да има след евентуални следващи избори. Дано, освен външнополитически, има и финансови и икономически разговори", посочи той. 


Относно медиаторството на Соломон Паси и Росен Плевнелиев в преговорите между партиите Дянков смята, че въпреки че са уважавани фигури, едва ли ще успеят да изгладят всички различия.


„За България е важно да заеме по-твърда външнополитическа позиция по повод конфликта в Украйна. Трябва много по-категорично да осъдим руската агресия и да подпомогнем с каквото можем Украйна. Тежката финансова и икономическа криза са далеч по-важни теми", отбеляза още Дянков.  


Според него първата крачка по пътя към разрешаване на финансовите проблеми е приемането на Бюджет 2023. „Една от основните грешки на тазгодишната план-сметка е да се каже, че ще има актуализация. Това никой финансов министър не бива да си го позволява в бъдеще. Сега имаме добър такъв, но трябва сериозно да се мисли за перата, които ще ограничат инфлацията. В момента тя идва главно от два сектора – енергетика и храни. Следователно всички социални мерки трябва да са фокусирани върху тях. Следва да има анализ къде и как да се помага на домакинствата, а не е на всички заедно. Така може да се намали общото перо субсидии и те да са фокусирани върху най-нуждаещите се. Така ще се намали инфлацията", препоръча експертът. 


По думите му дефицитът е над 11 млрд. Освен тях има и други разплащания, а близо 16 млрд. е общата дупка на финансиране с покриването на бивши дългове.


„Компенсациите не трябва да се увеличават като обхват, а да са


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 аман от ментета 06.10.2022 13:59

    До кога този тотално провален министър на Борисов ще дава прогнози и наклон като го видяхме как обърна всичко с краката на горе, разбита икономика и финанси, на едни махна прослужено време, на други удобно го остави, като обаче завеща постната пица за всички простосмъртни, изплати си ипотеката в САЩ за нула време и си тръгна спокойно кой знае с колко отмъкнати милиони. В други уважаващи се и независими държави е персона нон грата, но тук още някои нефелни мисирки го смятат за гений

RSS

Най-нови

Почина бащата на убития Митко от Цалапица

Почина бащата на убития Митко от Цалапица

Бащата на убития младеж от Цалапица ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

овен

Ден бърз и активен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден бърз и активен. Определено ще ви е интересно и