Заради изчерпан ресурс по част от тях няма да се откриват никакви процедури

Свързани новини

23.02.2022 17:32

Без еврофондове през 2022 г.

Видян 1833 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Нулева година по старите оперативни програми обявяват министерствата, които управляват еврофондове,  сочат данните за 2022 г.,  Заради изчерпан ресурс по част от тях няма да се откриват никакви процедури, при други парите са малко и ще отидат в ограничен брой бенефициенти, пише Сега.


 


Програми за новия програмен период 2021-2027 още няма, голямо забавяне се получи и при Националния план за възстановяване и устойчивост.


 


В тази връзка финансовият министър Асен Василев заяви, че правителството ще успее да се справи с амбициозния план да реализира повече национални инвестиции без помощта на ЕС. От друга страна вече е ясно, че годината ще бъде проблемна и заради високата инфлация, която засяга изпълнението на действащи и неприключили договори за строителство.


 


През октомври на м.г. екоминистерството обяви, че няма да публикува годишна програма за 2022-а,  тъй като не планира нови процедури, напомня Сега.


 


В края на януари т.г. изпълнителната агенция, която управлява оперативната програма Наука и образование за интелигентен растеж, също обяви нулева 2022 г. за нови процедури заради изчерпан финансов ресурс. Програма  Иновации и конкурентоспособност също няма да обявява нови процедури по стария програмен период заради липсата на средства.


 


Добрата новина е, че все пак има няколко ведомства, които ще набират проекти и през т.г.. По програма Транспорт и транспортна инфраструктура ще тече само един проект с директно предоставяне на средства на конкретен бенефициент - 166 млн. лв. за подобряване на жп инфраструктурата за НКЖИ. Един единствен проект ще има по програма Добро управление – 850 000 лв. за НСИ за реализиране на единна входна точка за подаване на годишните отчети за дейностите и комплексно използване на данните на НСИ, НАП и Агенцията по вписванията. Малко повече проекти ще бъдат реализирани през 2022 г. по Програмата за развитие на селските райони, но и там ресурсът е силно ограничен.


 


По много от оперативните програми финансите са изчерпани заради пренасочване на средства към мерки, свързани с К19. Това означава, че няма да има и риск от загуба по такива програми, но годината се очертава да бъде доста бедна като европейско финансиране.


 


Одобряването и на Националния план за възстановяване и устойчивост, и на новите оперативни програми се забави и реално изпълнение може да се чака евентуално през втората половина на годината. От МФ вече обявиха, че по Плана тази година можем да чакаме максимум авансовото плащане от 1,6 млрд. лв.


 


Не е ясно дали България ще успее да се справи с изискването да договори 70% от ресурса от близо 13 млрд. лв. до края на 2022 г. и 100%  до края на 2023-а. Напомняме, че бизнесът настоя проектите с готовност за изпълнение да започват, без да се чака окончателно одобрение, което е позволено от европейските регламенти.


 


С бюджета за 2022 правителството вече обещава да има големи национални инвестиции, въпреки липсата на достатъчно приходи по линия на ЕС, но и тук времето за изпълнение започва да е проблем.  Все още няма яснота дали и как ще бъде решаван въпросът с поскъпналите строителни материали и поставените под въпрос вече течащи строителни проекти по линия на европрограмите, напомнят от Сега.


 Егор Глазунов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Акъдемик Онуфрий Кърифеев 23.02.2022 22:41

    Браво! И ЕС се събуди! Първата чудесна новина за България! Нещо хубаво да ни се случи! И без това 90% от тези юрофондове се крадът от една много малка, , но зверски много алчна фракция няколко десетки ' българи'! Докато се крадът еврофондове, по-добре да не ни ги дават!

RSS

Най-нови

50 години Volkswagen Golf

50 години Volkswagen Golf

Германският автомобилостроител Volkswagen ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния