С наближаването на зимните месеци Световната здравна организация и Българският червен кръст започнаха съвместен проект за подпомагане на украинските граждани, потърсили закрила в България

Свързани новини

21.11.2022 12:30

БЧК и СЗО в помощ на украинските граждани в България

Видян 1257 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


С наближаването на зимните месеци Световната здравна организация и Българският червен кръст започнаха съвместен проект за подпомагане на украинските граждани, потърсили закрила в България. Проектът ще се изпълнява в областите София, Варна и Бургас и включва дейности по закупуване на медикаменти, медицински изделия, покриване на разходи за тестове и хирургични интервенции, както и за осигуряване на медицински консултант за всеки от регионите.

В предаването "Хоризонт до обед" доц. Михаил Околийски - представител на офиса на СЗО в България, обясни:

"Много важен елемент от нашата помощ е да се опитваме да не създаваме паралелни услуги за украинците, а услуги, които след като приключи войната в Украйна, да останат и за българските граждани. В този смисъл нашият офис се разшири със специалисти по психично здраве. Ще се опитаме да партнираме на държавата в реформата за психично здраве, защото има приета стратегия за психично здраве на гражданите в България, която трябва да се изпълнява и която е много закъсняла вече – с 2 години, има много голямо финансиране от страна на Плана за възстановяване и устойчивост, а Министерството на здравеопазването казва, че няма нужния капацитет да я проведе".

Доц. Околийски съобщи, че ще подкрепят украинска неправителствена организация, която работи в България, по отношение на хората с увреждания. Третият проект, който стартираме тази седмица, е с Националния център за обществено здраве и анализи, добави той и обясни:

"Колегите ще обучат всички хора, които влизат в контакт с украинците по отношение на емпатия, разпознаване на психологични потребности, евентуално психиатрични проблеми, насочване и ранно откриване на депресия или някакви евентуални мисли за самоубийство. От много страни атакуваме проблема. Тези хора имат много големи нужди, особено сега с оглед на това, че идва зима, а в Украйна продължават атаките от страна на Русия".

Виждаме съпричастност, която ме кара да бъда горд, посочи Михаил Околийски. Той е категоричен, че трябва да отворим сърцата си и да се интересуваме от тези хора.

"Другата седмица ще имаме мисия в България, за да оцени отговора на държавата по отношение на здравните потребности на мигрантите. Тя ще е смесена мисия, не само на СЗО, а ще участва и Европейският център за контрол на заболяванията, Министерството на здравеопазването и други партньори. Тя ще бъде в София с представители на високо ниво и от министерствата на труда и социалната политика и на образованието, за да видим доколко адекватно се включват украинските деца в училища и детски градини. Ще отидем на терен в Харманли и Бургас, за да се срещнем с избягали от войната. Тази мисия ще даде оценка по отношение и на адекватността на събирането на информация.


Много е важно да се знае – къде са тези хора, от какво имат нужда, какво трябва да се прави за тях, има ли уязвимости. Това трябва да бъде електронна база данни. Ще бъде оценявано психичното здраве. Ще бъде оценявана и една много важна тема, която беше изключително подценена по време на пандемията – комуникацията на риска", разказа доц. Михаил Околийски.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 21.11.2022 13:39

    СЗО е вредна глобалистка организация и доказателство за това е цялата и дейност около К19 и ваксините, произведени от създателите на СЗО и печалбите от трилиони за сметка на здравето на хората. На всички служители на СЗО в България трябва да се гледа като на служители на чужди интереси и във вреда на българите

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес може да се сблъскате с някои вътрешни съмнения

Днес може да се сблъскате с някои вътрешни съмнения, но