10.01.2009 11:48

"Базлер цайтунг": Българите може би ще работят свободно в Швейцария

Видян 1212 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Националният референдум от 8 февруари по въпроса дали да се гарантира на България и Румъния свободен достъп до пазара на труда – т.н. Personenfreizügigkeit - навлезе в най-горещата си фаза".


Ако гласуването беше тази неделя, 49 процента биха гласували “за”, 40 процента с “не”, а 11 процента все още не са решили. Това показват резултатите от проучване на агенция SRG SSR idee suisse, цитирани от БГНЕС. Тези резултати говорят за не особено сериозен интерес към проблема. Прави впечатление големия брой швейцарци, които нямат категорично мнение. Избирателите на Свободно-демократическата партия (СвДП), Социалдемократическата партия (СП), Християндемократическата народна партия (ХДНП) и Партията на зелените са “за”, докато базата на Швейцарската народна партия (ШНП) е категорично против . Най-силна е подкрепата сред зелените избиратели – 71 процента, следвани от свободните демократи – 69 и социалистите – 67 процента. Категоричното "Не" на крайно дясната Народна партия е в рамките на 70 процента. Що се отнася до независимите или безпартийни избиратели, там съотношението е 52 към 37 в подкрепа на проекта.


Що се отнася до различните езикови региони, в немско говорящата част на Швейцария 47 процента са за свободния достъп на работници, докато 44 процента са против. 9 процента все още се колебаят. Най-категорично против е италианска Швейцария – 66 процента против и само 31 “за”. Във френска Швейцария съотношението е 61 “за” и 21 против.


Проучването на общественото мнение показа, че аргументите за двата лагера не успяват да постигнат категорично мнозинство в едната или другата посока, но за сметка на това драстично поляризират общественото мнение. Според анализаторите на агенция SRG SSR idee suisse, изходните позиции за двата лагера са идентични с тези отпреди четири години, когато Швейцария гласува също на референдум дали да отвори трудовия си пазар за десетте нови членки на ЕС. Тогава месец и половина пред гласуването 49 процента бяха “за”, 36 процента “против и 15 процента се колебаеха. В крайна сметка на референдума резултатите бяха 56 на 44 процента в полза на проекта.


Въпреки тези сходни данни, не бива сегашните настроения автоматично да се възприемат като “аналогични”. Сега разликата е в това, че основен акцент се поставя върху икономическите аргументи. Освен това 49 процента от анкетираните смятат, че свободния достъп на хора от България и Румъния ще доведе до увеличение на престъпността. И накрая 55 процента категорично са против т.н. “пакетен формат”( Päckli-Politik) на референдума, където въпросът е “дали швейцарците подкрепят продължаването и разширяването на политиката за свободен достъп и за гражданите на България и Румъния.


Опозицията в лицето на Швейцарската народна партия продължава шумната си кампания “против” проекта, която придобива параноични измерения с призивите си: Не на безработицата, Не на ниските заплати, Не на празните каси за безработни, Не на провалените социални проекти, Не на престъпността, Не на пакетната политика, Не на натиска на ЕС”.


Тъй като Румъния и България не са сред традиционните дестинации за швейцарските граждани, двете страни остават почти непознати. С цел да информира по-добре обществеността за развитието на двете най-нови страни-членки на ЕС,журналистката от "Базлер цайтунг" Доминик Бургхард от понеделник в продължение на седем дни ще изпраща своите репортажи, интервюта и информации от България и ще се опита да даде отговор на най-банални въпроси като "колко е студено за българите сега? Колко струва кафе с мляко? Колко пари получават безработните? Или на всеки ваш въпрос, ако го изпратите до 12 ч. в неделя до редакцията на "Базлер цайтунг". А отговорите ще получите от Доминик директно от мястото на събитието в България.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог