Последното й публично събитие беше лъскаво коледно парти в шикозния Palace Hotel в Сан Франциско

Свързани новини

14.03.2023 16:07

Банката на Зукерберг спасена засега със $70 млрд. при 75,66% срив в петък и понеделник

Видян 3090 пъти | Коментари 4
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

First Republic Bank е третата в доминото банки, обслужващи койн- и ИТ-бизнеса в САЩ, която е на път да фалира за три работни дни. От петък акциите й се сринаха със 75,66%, като само за ден – с 67%. За да бъде поне временно спасена, други банки дадоха гаранции на обща стойност 70 млрд. долара, като водеща е JPMorgan.   


First Republic Bank нашумя през 2011 г., когато осигури ипотеката от $5,95M за къщата с 5 спални в Пало Алто, Калифорния, на самия собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг, който взе тогава заема при 1,05% лихва.


Банката се беше ориентирала към клиенти със средно състояние от 3,3 млн. долара, т.е. беше банка на богатите и то предимно от най-богатия щат Калифорния и от Манхатън, което е допълнителен сигнал за тежки проблеми в американската икономика, след като обслужваща горната класа институция е във фактически фалит.


Последното й публично събитие беше лъскаво коледно парти в шикозния Palace Hotel в Сан Франциско.


Независимо от кешовата инжекция от други банки, на които тя ще трябва да връща милиардите, положението за First Republic Bank остава критично заради паниката от тегленето на парите на богатите клиенти след фалитите на SVB и Signature Bank само за 2 работни дни – петък и понеделник .


Това не са просто банкрути, а вторият и третият по размер в цялата история на Съединените щати.Първият е на Washington Mutual през 2008 г., с който официално стартира световната финансова, а впоследствие и икономическа криза.


Не внесоха спокойствие и думите на президента Байдън, че банковата система на САЩ е сигурна, тъй като в същото време финансовият му министър г-жа Йелън заплашва с фалит на държавата, ако не бъде вдигнат таванът на федералния дълг, който вече отдавна е над 30 трилиона долара. Към това се добавят и закъснелите признания на ФЕД – нещото като централна банка на САЩ, за навлизане в рецесия.


Американските, азиатските и европейските пазари също реагираха негативно и с недоверие на думите на Байдън и показаха спадове, като удари понесоха основно големите и средните банки и финансови групи.


The Bank of England съобщи, че е улеснила светкавичното поглъщане на лондонското подразделение на  фалирата американска Silicon Valley Bank от HSBC, като така е осигурила депозитите в трезора за 6,7 млрд. паунда, което е над 15 млрд.лв..


Вложителите във фалиралите две досега американски банки ще могат да разчитат на до $250 000 лимит от вложените в тях свои пари.
Ударът е най-тежък за много от прочутите винарни на Калифорния, ИТ-компании, койн-империи и стартъпи, които изгубиха десетки милиарди в двете банки.


Илиян Костадинов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Anonimen 14.03.2023 19:34

    на един бивш колега сина му се самоуби, в Канада е пълно с наркомани и профани с такова анти образование и има още българи подлъгани да ходят само аради едни пари съсипват живота на децата си. В Канада сексуалното ЛГБТИзвратено образование е задължително т.е. задължително от малки ще ви развратят децата, които ще растат с психични и сексуални отклонения, гарантирано от евреина Сорос :

  • 003 Лекуващ лекар 14.03.2023 16:57

    Бай Хлопни Дъска каза днес „Пускайте печатницата, защото нашите избиратели - мангалите ще влязат в банките барабар с вратите !!! Защото фалиралите банки НЕ СА имали застраховка на влоговете !!!

  • 002 Месията 14.03.2023 16:56

    Добро утро, че то отдавна се знаеше, че дръпнеш ли килимчето на долара и западът отива на кино !!! Но смятаха, че никой няма да го направи, защото те не искат никой да го направи !!! Е, всяко нещо е до времето си. Мъдрият затова е мъдър, защото знае кога свършва времето на едно нещо и се подготвя овреме за следващото !!!

  • 001 Отче Ваш 14.03.2023 16:55

    Казано на най-простичък език предстои банкова криза, защото системата се крепи на петродолара и свързаното с това използване на долара, като резервна валута, защото Китай, Русия и др. използват разплащане по-между си и в национални валути, като тенденцията е да се премине изцяло в национални валути. Тенденцията е да се отива към търговия чрез валути с покритие, а не спекулативни такива, като зелената шума !!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

козирог