Свързани новини

05.03.2021 11:03

БАН: Отдавна трябваше да закупим и от руската ваксина

Видян 2968 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Груповият имунитет трябва да достигне 70-80% преболедували или ваксинирани. Това заяви пред БНР директорът на Института по микробиология към Българската академия на науките проф. Пенка Петрова.

Тя обаче поясни, че все още в световен мащаб сме много далече още от този процент, за да очакваме самоограничаване на инфекцията. По тази причина било нормално това, което се случва - все повече хора да се сблъскват с вируса и да създават защитен вал пред населението.

По нейни думи създаденият имунитет и от преболедуване, и от ваксиниране е достатъчен, за да осигури леко протичане на заболяването дори при повторно заразяване.

По отношение на еднодозовата ваксина на "Янсен" проф. Петрова заяви, че й се възлагат големи надежди. Според нея еднодозовите ваксини са много ефективни и спестяват много труд за реимунизация.

Тя посочи, че ваксините на "Модерна" и "Пфайзер" също биха могли лесно да се превърнат в еднодозови, тъй като при поставянето на първа доза дават ефективност, равна на тази на руската "Спутник", на индийската или на китайската ваксина.

Проф. Петрова отбеляза, че само ваксината на "Янсен" е ефективна срещу южноафриканския вариант и допълни, че Южна Африка е закупила само този препарат и там се ваксинират единствено с него.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 05.03.2021 12:05

    След геноцида, който наложи мутрата премиер над бълг.народ защо трябва да се учудваме, че изобщо не го е еня за здравето и живота на оцелелите, важното е комисионните, рушветите и пачките да отиват в правилните чекмеджета

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

козирог