Системното събиране на ДНК и отпечатъци при извършване на полицейска регистрация, както се прави в България, е недопустимо и нарушава европейските директиви

Свързани новини

30.01.2023 10:37

Българското МВР събира безразборно отпечатъци и ДНК: Съдът на ЕС

Видян 1136 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Системното събиране на ДНК и отпечатъци при извършване на полицейска регистрация, както се прави в България, е недопустимо и нарушава европейските директиви. Това постанови Съдът на Европейския съюз (СЕС) по запитване от закрития вече спецсъд, съобщи Лекс.
Законът за МВР казва, че полицейските органи извършват полицейска регистрация на хората, които


са привлечени като обвиняеми за извършено умишлено престъпление от общ характер. За целите на регистрацията се вземат данните от личната карта, човекът се снима, снемат му се отпечатъци и се изземат образци за ДНК профил. При отказ за дактилоскопиране, фотографиране и изземване на образци за ДНК профил, полицейският орган иска разрешение от съда. И ако го получи, тези действия се извършват принудително.


"Директива 2016/680 не допуска национално законодателство, което предвижда системно събиране за целите на регистрацията им на биометрични и генетични данни от всяко лице, привлечено като обвиняем за умишлено престъпление от общ характер, без да предвижда задължение за компетентния орган да провери и докаже, от една страна, че събирането на тези данни е абсолютно необходимо за постигането на конкретните преследвани цели и от друга страна, че тези цели не могат да бъдат постигнати чрез мерки, които засягат в по-малка степен правата и свободите на съответното лице", пише в решението на СЕС.


Този проблем беше поставен пред СЕС от закрития вече Специализиран наказателен съд. Съдия Иво Хинов отправи запитването заради жена с обвинение за данъчни престъпления, на която не е ясно защо е необходимо да се взема ДНК. В тази връзка СЕС посочва, че биометричните и генетичните данни са чувствителна информация и следва да има по-строги условия за законосъобразност на обработването им. "В този контекст национално законодателство, което предвижда системно събиране на биометрични и генетични данни от всяко лице, привлечено като обвиняем за умишлено престъпление от общ характер, по принцип е в противоречие с това изискване", заявява Съдът на ЕС.


Върховният административен съд (ВАС) вече атакува като противоконституционни разпоредбите в Закона за МВР за задължителната полицейска регистрация. Към това становище се присъедини и главният прокурор Иван Гешев, който смята, че правилата, по които се извършва полицейската регистрация, противоречат на Конституцията, погазват правото на лична неприкосновеност и правото на защита и предвиждат формален и непълноценен съдебен контрол.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион