Свързани новини

28.09.2013 10:09

Българският език наравно с украинския и руския в Болград

Видян 1458 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българският език беше определен за един от официалните езици в украинския град Болград. На 26 септември, с решение на 55 сесия от VI свикване на Болградския градски съвет, Одеска област, Украйна, българският език стана регионален, съгласно Закона на Украйна „въз основата на държавната езикова политика”. Депутатите, начело с кмета на гр. Болград, Сергей Корольов гласуваха единогласно за приемането на това решение. Това съобщи пред агенция "Фокус" Светлана Драгнева, заместник-председател на Асоциацията на българите в Украйна.



Исторически, Болград е основан от български преселници през 1821 г. и се смята за столица на бесарабските българи. И не случайно именно Болград първи отреди правото на българския език за регионален.


В приветствие към депутатите и представителите на обществеността народният депутат на Украйна и президент на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе подчерта: „Решението на днешната сесия на Болградския градски съвет може да се смята за историческо – българският език получава правото наред с държавния украински и езика за междунационално общуване - руския, да се използва в административното устройство на града.



Законът за езиковата политика дава възможност на българите, гагаузите, албанците, молдовците и други малки народи, живеещи компактно в Украйна, да прилагат родния си език по-широко и в административната система, което дава възможност за разширяването на неговите права. В Бесарабия за повече от 200-годишната история на бесарабските българи за първи път българският език получава такива широки права за прилагане и развитие. Следващата крачка е кметствата във всички български села да приемат такова решение.”


Според Закона представителите на националните малцинства в Украйна, живеещи компактно и съставящи 10% от населението на град или село, имат право да го прилагат.



На отчетна конференция на Асоциацията на българите в Украйна от 8 юни 2013 г. в гр. Измаил, с участие на делегати от повече 100 български дружества и организации, членки на Асоциацията, бе прието решение за обръщение на Конференцията на Асоциацията до селските, селищни и градски съвети, на териториите на които компактно живеят българи, с предложение за разглеждане и приемане на сесия на съвета за реализация на Закона на Украйна „Про засади держаної мовної політики". Вследствие на което болградското районно дружество "Ек", имайки предвид решението на конференцията на Асоциацията, отправи обръщение към Болградския градски съвет реализацията българският език да стане регионален в град Болград.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес обсъдете с партньора си своите намерения

Днес обсъдете с партньора си своите намерения и чуйте