Свързани новини

09.12.2009 09:03

Българка е кандидат за президент на Бразилия

Видян 1272 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бразилската управляваща Работническа партия ще утвърди кандидатурата на бразилката с български корен Дилма Русеф, началник на канцеларията на сегашния президент Лула да Силва, за кандидат за президентските избори догодина, предаде БГНЕС.


„Тя ще бъде избрана единодушно“, заяви партийният ръководител Жозе Едуардо Дутра. Кандидатурата ще бъде обявена на конгрес през февруари. Президентът Лула да Силва, който лично избра Русеф за свой заместник, не може да се кандидатира за трети последователен мандат на общите избори през октомври. Ако бъде избрана, Русеф ще продължи насочената към пазара икономическа политика, включително плаващият обменен курс. „Тя не е Лула с пола, но проектът е да има приемственост“, заяви Дутра. „Това ще бъде третия мандат на този проект“. Той добави, че администрацията на Лула да Силва не е напреднала достатъчно в модернизирането на страната. Работническата партия ще започне кампанията си с обещание за структурни реформи, за да направи по-гъвкави трудовите и профсъюзните закони и да промени пенсионната система. Русеф следва губернатора на Сао Паоло Жозе Сера от опозиционната PSDB с близо 20 процентни пункта според проучванията на общественото мнение.
Преди да стане легален политик, г-жа Русеф е партизански лидер и борец срещу бразилската хунта. Тя е родена на 14 декември 1947 г. в град Белу Оризонте. Баща й - Петър Русеф - е от български произход. През 20-те години на ХХ век той е свързан с Комунистическата партия в България, а през 1929 г. напуска страната ни по политически причини и се мести във Франция. В края на Втората световна война се преселва в Аржентина, а по-късно в Бразилия, където се жени за Дилма Коимбра Силва, чието първо име носи г-жа Русеф.
След училище Дилма Русеф се мести в Рио де Жанейро, а оттам - в Сао Пауло. Там тя ръководи лявата партизанска групировка Палмарес. „Както знаете, през 1964 г. в Бразилия бе извършен военен преврат. На власт дойде жестока диктатура. Тогава живеех в Сао Пауло. Младежите масово влизаха в леви групировки. Аз основах и оглавих Палмарес". През 1969 г. ръководената от нея група извършва обир в резиденцията на губернатора на Сао Пауло - Адемар де Барос, който е протеже на хунтата и един от най-корумпираните хора в Бразилия. С част от задигнатите 2,5 милиона долара тя подпомага бразилци, емигрирали в чужбина заради военните. Властите успяват да заловят г-жа Русеф и тя прекарва три години в затвора, където е подложена на изтезания. Излязла на свобода, тя завършва икономика, има докторат по икономическа теория. Била е секретар на финансите в град Порту Алегре и министър на мините и енергетиката на щата Рио Гранде ду Сул. На 1 януари 2003 г. оглавява федералното министерство на мините и енергетиката на Бразилия, която е световен лидер в добива на желязна руда и един от бъдещите най-големи производители на петрол. На 21 юни 2005 г. бразилският президент Лула да Силва назначава Дилма Русеф за началник на своята канцелария.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

везни