Свързани новини

03.09.2020 09:51

Българите се чувстват измамени: Чужди медии

Видян 2811 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Хиляди българи излязоха на протест, обсаждайки парламента и настоявайки за оставката на премиера Бойко Борисов и провеждането на свободни и честни избори, се казва в кореспонденциите на световните медии от София.


Продължаващите антиправителствени митинги срещу Борисов заради неуспеха му да се бори с разрастващата се корупция задълбочиха политическата криза, бушуваща от юли, когато активисти призоваха Борисов и главния прокурор Иван Гешев да подадат оставка. И двамата са обвинени, че крият връзки с организираната престъпност, което те отричат, се казва в репортаж на агенция „Блумбърг“.


Ройтерс отбелязва, че по време на един от най-големите протести, събрал хиляди граждани пред парламента в София, се е стигнало до сблъсъци с полицията, използването на сълзотворен газ и арести. За напрежението пред НС информират още ТАСС и РИА Новости.


„Протестиращите обвиняват трикратния премиер Борисов, че не се е справил с корупцията, която подкопава върховенството на закона и облагодетелства мощни магнати в най-бедната държава на Европейския съюз“, съобщава Ройтерс и допълва: акцията е наречена „Велико народно въстание“ в отговор на плана на правителството за нова Конституция.


„Блумбърг“ добавя, че Борисов предлага да се пренапише Конституцията на България, заявявайки, че това ще укрепи независимостта на съдебната власт, но се допуска, че може да се оттегли.


България многократно е критикувана от институциите на Европейския съюз за недостатъчната си работа по спазване на върховенство на закона и се нарежда на най-лошото място в блока според Индекса за възприемане на корупцията на „Transparency International“, заключава „Блумбърг“.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

телец