Свързани новини

25.09.2020 09:34

България стана шампион по корупция: EUObserver

Видян 5235 пъти | Коментари 3
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Накрая България го направи. След години на състезание с Румъния, България официално стана безспорен европейски шампион по корупция. Това беше признато не от един, а от много различни международни институти и организации. Проучванията - като например на Transparency International - показват, че възприемането на корупцията в България е най-високо в Европейския съюз, пише EUObserver.


Според други критерии демокрацията в страната е застрашена. През 2019 г. Индексът за върховенство на закона даде на България същите оценки като Русия за корупцията на изпълнителната власт.


Може да се види чашата като полупразна или наполовина пълна.


Но е трудно да се отрече умението на настоящото правителство да поддържа лидерството в тази област пред всички други държави от ЕС. Дори в Декларацията за инвестиционен климат за България за 2020 г. Държавният департамент на САЩ заключи, че корупцията остава ендемична.


Като оставим шегата, хората вече повече от два месеца излизат по софийските улици в знак на протест срещу правителството и главния прокурор, който е обвинен, че е не повече от изпълнител на правителството на Борисов.


Протестите се потушават с необуздано насилие, полицейска жестокост, насочена както към гражданите, така и към журналистите.


Тези демонстранти се чудят къде са тези институции на ЕС, които трябва да се борят за по-демократична Европа. Отговорът на международната общност се свежда до дипломатически отговор, който заявява, че не ролята на САЩ или ЕС е да решават от името на България.


Тази позиция е малко изненадваща, тъй като спомените за широката международна подкрепа, получена за подобни протести през 2013 г., са все още свежи: френският посланик протестира сред демонстрантите срещу хватката на олигарсите в страната, прекъсването на финансирането от ЕС, посещението на Американски посланик при студентите, окупиращи Софийския университет, и най-общо казано - истинско изтласкване на България от международната общност.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 26.09.2020 14:46

    И ЗА КАКЪВ ЧЕП НИ Е ТАЯ ЕВРОПА ДА НИ КРАДАТ ТАКИВА КАТО БОКО С МЪЛЧАЛИВОТО СЪГЛАСИЕ НА БРЮКСЕЛСКИТЕ ПО.ИЯРИ

  • 002 Anonimen 25.09.2020 17:47

    На всеки 1 милиард нашата Мутра връща 200, от останалите половината отиват по чекмеджетата и на финала каквото остане за нефелните магистрали, спортни арени, къщи за тъщи, саниране и т.н. Кой кого корумпира и какви са точно европейските ценности?!

  • 001 Anonimen 25.09.2020 11:52

    Европейският съюз се очерта като една организация, която протежира, защото може би се възползва, от корупцията в бедни държави с новодиктатурно управление. Не звучи добре, но как иначе можем да си обясним цялата тази мълчалива подкрепа? Това не са антиевропейски мисли, това е реалността, в която се вижда, че корупцията е на континентално и на световно ниво.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв