Горещ сблъсък на най-високо политическо ниво между София и Скопие. Напрежението между двете страни стана публично по време на четвъртата среща на върха на Съвета на Европа в Рейкявик, на която присъстват президенти и представители на правителства на страни членки.

Свързани новини

18.05.2023 09:40

България се отнася със Северна Македония както Русия с Украйна: Македонският премиер

Видян 830 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Горещ сблъсък на най-високо политическо ниво между София и Скопие. Напрежението между двете страни стана публично по време на четвъртата среща на върха на Съвета на Европа в Рейкявик, на която присъстват президенти и представители на правителства на страни членки.

Изявление на вицепрезидента Илияна Йотова на форума на Съвета на Европа в Рейкявик ядоса северномакедонския премиер Димитър Ковачевски, който също участва в срещата на върха в Исландия. Той нападна България и я сравни с Руската федерация на събитието, посветено на войната в Украйна.

"Начинът на говорене, широко използван от България спрямо Северна Македония, за съжаление, много наподобява говоренето на Руската федерация за Украйна", заяви Ковачевски.

"Неприемливо е неверни и безпочвени обвинения да се използват злонамерено за политически цели в този решаващ момент за историята на Европа. Северна Македония е международно призната за успешен пример за функциониращо мултиетническо общество и демокрация. Всички международни правозащитници в докладите си потвърждават този факт", каза още македонецът, цитиран от БНТ.

"Обвиненията, отправени на тази среща от представителя на България, са напълно безпочвени и идват от страна, която проявява неуважение към решенията на Европейския съд за правата на човека и към стандартите на Съвета на Европа за човешки права", отрече той думите на Йотова пред европейските лидери.

Раздразнението на македонския министър-председател дойде след публичното заявление на българския вицепрезидент за това, че правата на българите в западната ни съседка са системно нарушавани.

"Искам да засегна въпроса за правата на българите в Република Северна Македония. Говоря за техните права, които са систематично нарушавани, непризнати, за българи, които са подложени на тормоз и ограничения. Бих искала да припомня, че Република Северна Македония е напът да започне преговори за членство в ЕС. Преди само няколко месеца един млад мъж в Република Северна Македония беше бит, защото беше декларирал своята етническа българска идентичност. Клубовете на българите са опожарявани, беше приет закон, който на практика забранява функционирането им", заяви Йотова.

Тя разказа и за недопускането на българския евродепутат Андрей Ковачев от северомакедонските власти и заговори за тъй наречените "черни списъци".

"Само преди няколко дни, българин, член на Европейския парламент не беше допуснат да влезе в РСМ по повод историческо честване и за да почете военно гробище. Това показва тежка провокация спрямо нашите европейски ценности, като единство, солидарност и взаимно уважение. Най-опасната тенденция е речта на омразата, широко разпространена що се отнася до една съседна държава, която е член както на Европейския съюз, така и на Съвета на Европа - моята страна България.

Говоря за тези факти, защото гарантирането на човешките права не може да остане единствено в документите и на думи. Всеки опит за нарушаване на правата на човека трябва да бъде победен от нашите категорични и решителни позиция и действия", заяви Йотова и с тези си думи предизвика гнева на Ковачевски.

"В Република Северна Македония има черни списъци на българи, които не се допускат на територията на страната. В тях без никакви аргумент е и български евродепутат. Това е груба провокация към общите европейски ценности и към всичко, което изгражда нашата общност - единство, солидарност, взаимно уважение. Най-опасната тенденция е широко разпространеният език на омразата към съседна държава, член на Съвета на Европа и на Европейския съюз", подчерта още българският вицепрезидент пред всички европейски лидери, в това число и пред шефката на ЕК Урсула Фон дер Лайен.

Източник: dnes.dir.bg, dariknews.bg



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 отговор 18.05.2023 10:34

    Незабавно отзоваване на българският посланик от коминтерновска бюрм и изгонване на техия от София..

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!