Водещи стоки в износа ни, като електроника, машиностроене, оптика, не могат да бъдат сравнявани само на база данни от статистиката - стойност и количество, най-често - килограми, и затова не участват в сравненията.

Свързани новини

28.10.2022 10:19

България с рекорден износ на оръжия, горива и ток през 2022 г.

Видян 3017 пъти | Коментари 1
Гласували 5 рейтинг: 4.4000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Десетки тонове българско оръжие са били  изнесени за Украйна през Полша и Чехия през 2021 и 2020 г., показва справка в базата-данни за вноса на оръжие в Украйна.

Рекордни количества оръжия, горива и ток е продала България на външните пазари през първото полугодие на годината. Това е станало за сметка на тройното нарастване на внесените нефт газ и въглища от Русия. Това става ясно от представения анализ на Българската стопанска камара (БСК) за износа и вноса през първото полугодие на 2022 г. провокиран от значителния ръст.  

Анализът на БСК разглежда доколко тези ръстове се дължат на нараснало производство и количествен растеж и доколко на ценови фактори, посочи Веселин Илиев - главен директор "Външноикономическо сътрудничество" в БСК.

Водещи стоки в износа ни, като електроника, машиностроене, оптика, не могат да бъдат сравнявани само на база данни от статистиката - стойност и количество, най-често - килограми, и затова не участват в сравненията.

"Ръстът на цените на повечето стоки, особено при суровините, е толкова голям, че прави невъзможно да се изготвят полезни изводи и прогнози относно износа и вноса, както от гледна точка на съживяване на производството, така и като ръст в потреблението", поясни Веселин Илиев.

Източник на данните е Световната търговска организация (International Trade Centre - ITC) в Женева, където се обработват данни от 233 държави с различна степен на изчерпателност. Една от причините да се ползва този източник е необходимостта от съпоставка с износа и вноса на другите държави, затова стойностите са в щатски долара, обясни Веселин Илиев.

Продажба на оръжие за над 1.3 милиарда долара

Анализът не разглежда износът на стоки със специално предназначение, които се крият зад код 999999, защото описанието им не дава точна представа за какво става дума. Обикновено зад този код се крие продажбата на различни видове оръжия и системи за отбрана.

За първото полугодие страната ни е изнесла оръжия за над 1 милиард и 334 милиона долара. За сравнение година по-рано - за 667 милиона долара, а през първото полугодие на 2020 г. – за 513 милиона долара. На практика страната ни е продала за половин година оръжия и боеприпаси, които обикновено е продавала за цяла година през най-силните си години.

Износът по глава 93 е само в направление "Специални категории" и само на позиция 9307 - Саби, мечове,щикове, копия и други хладни оръжия, техните части и ножници, възлиза на 250 милиона долара, като 90% от тях са изнесени за Полша. България е най-големият доставчик за Полша по тази позиция, следвана от САЩ и Великобритания, показват данните на ITC.

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Полиглотски Антрапологик 28.10.2022 22:34

    Добре че по света има мераклии за покупка на позиция 9307 - сабии, мечове, джобни чекийки, щикове, копия, арбалети, боздугани, алебарди, прашки, лъкове, чугунени тигани, букови точилки и други хладни и хладки оръжия и техните части и ножници, чрез които продукти спасихме основно износа за 2022 г.!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

телец

Емоционалното напрежение може да надделее днес

Емоционалното напрежение може да надделее днес,