Средствата са преведи в сметката на Министерството на финансите.

Свързани новини

16.12.2022 13:32

България получи 2,7 млрд. лева по Плана за възстановяване, отхвърлен законопроект блокира искането на 1,416 млрд. лв

Видян 1755 пъти | Коментари 5
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България официално получи средствата по първия транш по Националния план за възстановяване и устойчивост. Това обяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.


„Получаването на тези средства в размер на 2,7 милиарда лева, беше фокус на нашата работа. Добрата новина е факт”, каза Пеканов.


Средствата са преведи в сметката на Министерството на финансите.


Пеканов обаче констатира, че в парламента има забавяне по законопроектите необходими, за да поиска страната ни второ плащане.


Вицепремиерът отново повтори, че парите по плана, по който остават още 9 милиарда лева и още 5 транша, ще се дават срещу изпълнени реформи. Той разкритикува депутатите за отхвърлен законопроект – този за защита на лицата, които публично оповестяват информация за нарушения.


„Ние вече сме в наказателна процедура, така или иначе е трябвало да го въведем още преди две години, и българските граждани ще плащат санкции, ако не го въведем.


За нас обаче е неприемливо, разочароващо, отхвърлянето. Знаете, че ако беше приет на първо четене, можеше да се правят много изменения между първо и второ четене. А текущото отхвърляне на закона спира този процес и реално блокира възможността България да поиска второто искане за плащане в обозримо бъдеще. То е на стойност 724 милиона евро (1,416 млрд. лв).“


Общо 16 са законопроектите, които трябва да се приемат от парламента. Няма риск от загуба на средства, има риск от забавяне, което ще се отрази на проектите, каза Пеканов. Той напомни, че те трябва да са изпълнени до края на 2026 г.


На въпрос на БНР при оке от плащанията страната ни трябва да изпълни изискването за намаляване с 40% но вредните емисии от топлоцентралите, Пеканов отговори:


„2026 година, това е крайната цел. Дотогава трябва да са намалени емисиите с 40%. Има и стъпки, които трябва да се случват във времето дотогава, но те не са в момента на дневен ред за второто и третото плащане“.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 005 вреден бурен 18.12.2022 13:05

    Пеканов е поредният шмекер и антибългарин лансиран от баш шмекера и агент на ЦРУ Радев, който с действията си минава червената линия на националната ни сигурност

  • 004 Anonimen 16.12.2022 19:18

    001, що се правиш на мотика? Сичкото отроци на държавната ви сигурност ще се облажат.

  • 003 Anonimen 16.12.2022 19:06

    Гугъл адвъртайзери, да чувате шепот от голямо разстояние? Ще ви го прошепна тихичко в ушетата - Fuck off. Ако не сте чули, подобрете слуха си с трик.

  • 002 бавно ни умъртвяват 16.12.2022 15:06

    Радев незабавно да разкара поредния си шарлатанин Пеканов, който работи срещу България и българите. Кой вече вярва на масона и натовски /защо не е български/ генерал Радев, доказан баш шмекер?

  • 001 ОПГ ГЕРБ 16.12.2022 13:46

    бЛАГОДАТИМ !!!!Краденето ще започне ВЕДНАГА !!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Днес ще почувствате самоувереност

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днес ще почувствате самоувереност, която ще ви помогне