Свързани новини

22.10.2020 13:24

България е в катастрофа: Борисов пред ЕС в стратегически документ

Видян 13312 пъти | Коментари 6
Гласували 4 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Изостанала и провалена държава. Така изглежда България, ако човек се зачете в най-важния национален стратегически документ, очертаващ рамката за управление на средствата от еврофондовете за страната в периода 2021 – 2027 г., от които ние искаме 9,7 млрд. евро при почти двойно повече, които ни се полагат, но властта няма проекти за тях.
"Формулираните в документа приоритети за финансиране са изведени въз основа на анализ на социално-икономическо развитие на България 2007-2017 г.", пише в анотацията към споразумението. Оказва се, че въпросният "анализ" рисува отчайваща картина за "социално-икономическото развитие" на страната през последните 10 години, цитира го Медиапул.
Споразумението започва с обрисуване на драматична картина в сектор Наука и иновации: „България е на последното, 27-о място в ЕС до дял на публичните разходи за научна и развойна дейност. Към 2018 г. се отчита спад с 15% в сравнение с 2011 г. на малките и средни предприятия със собствена иновация, 16% спад на предприятията с технологични иновации, както и срив с 81% на продажбите на нови за пазара или фирмата продукти като дял от оборота”.
Правителството отчита и други "постижения": 5 пъти по-ниска от средното за ЕС приложимост на изследванията, забавена модернизация на висшето образование, нисък потенциал за задържане на таланти (125-о място в света) и привличане на таланти (110-о място), последно място в ЕС по Индекс за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото (DESI) и на 47-о място през 2018 г. по Индекс за развитие на електронното управление на ООН.
Описанието на състоянието на страната продължава със сферата на енергетиката, където се констатират поредните "успехи" на Борисов: "най-енергоемката икономика в ЕС, изразходваща 3,6 пъти повече енергийни ресурси за производство на единица БВП от средния енергиен разход в ЕС", "най-въглеродно интензивната държава членка на ЕС с интензитет на емисиите на парникови газове към 2016 г. 4,3 пъти по-висок от средното за ЕС ниво". България е и "най-ресурсоемката икономика в ЕС, изразходвайки 6,8 пъти повече суровини за производство на единица БВП от средния суровинен разход в ЕС", признава Борисов.
Отчита се още "силна амортизираност на водопроводната мрежа", "ниска степен на съответствие с изискванията на директивата за пречистване на градските отпадъчни води", "необходимост от намаляване на дела на депонираните отпадъци – нивото през 2017 г. от 61.8% е над 2.5 пъти по-високо от средното за ЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Майната 22.10.2020 10:17

    Да тези неща си ги знаем, поне тези които се интересуваме.Другите са по реципрочност "аз съм прост, а вие още по прости".А на простия, в БГ му е препоръка за издигане на държавен пост.

Виж всички
напред
02|02
RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

везни

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания, за публични