Свързани новини

22.10.2020 13:24

България е в катастрофа: Борисов пред ЕС в стратегически документ

Видян 13310 пъти | Коментари 6
Гласували 4 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Изостанала и провалена държава. Така изглежда България, ако човек се зачете в най-важния национален стратегически документ, очертаващ рамката за управление на средствата от еврофондовете за страната в периода 2021 – 2027 г., от които ние искаме 9,7 млрд. евро при почти двойно повече, които ни се полагат, но властта няма проекти за тях.
"Формулираните в документа приоритети за финансиране са изведени въз основа на анализ на социално-икономическо развитие на България 2007-2017 г.", пише в анотацията към споразумението. Оказва се, че въпросният "анализ" рисува отчайваща картина за "социално-икономическото развитие" на страната през последните 10 години, цитира го Медиапул.
Споразумението започва с обрисуване на драматична картина в сектор Наука и иновации: „България е на последното, 27-о място в ЕС до дял на публичните разходи за научна и развойна дейност. Към 2018 г. се отчита спад с 15% в сравнение с 2011 г. на малките и средни предприятия със собствена иновация, 16% спад на предприятията с технологични иновации, както и срив с 81% на продажбите на нови за пазара или фирмата продукти като дял от оборота”.
Правителството отчита и други "постижения": 5 пъти по-ниска от средното за ЕС приложимост на изследванията, забавена модернизация на висшето образование, нисък потенциал за задържане на таланти (125-о място в света) и привличане на таланти (110-о място), последно място в ЕС по Индекс за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото (DESI) и на 47-о място през 2018 г. по Индекс за развитие на електронното управление на ООН.
Описанието на състоянието на страната продължава със сферата на енергетиката, където се констатират поредните "успехи" на Борисов: "най-енергоемката икономика в ЕС, изразходваща 3,6 пъти повече енергийни ресурси за производство на единица БВП от средния енергиен разход в ЕС", "най-въглеродно интензивната държава членка на ЕС с интензитет на емисиите на парникови газове към 2016 г. 4,3 пъти по-висок от средното за ЕС ниво". България е и "най-ресурсоемката икономика в ЕС, изразходвайки 6,8 пъти повече суровини за производство на единица БВП от средния суровинен разход в ЕС", признава Борисов.
Отчита се още "силна амортизираност на водопроводната мрежа", "ниска степен на съответствие с изискванията на директивата за пречистване на градските отпадъчни води", "необходимост от намаляване на дела на депонираните отпадъци – нивото през 2017 г. от 61.8% е над 2.5 пъти по-високо от средното за ЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 006 Anonimen 22.10.2020 23:57

    нищо ново...и защо протестиращите стават все по-малко?

  • 005 Anonimen 22.10.2020 16:10

    Преминете към действия,стига сте баламосвали българите,най страдащите във "великия" ЕС!Кажете си,има ли "движение"на еврото Брюксел,София,Брюксел?Другото,България е територия за пет военни бази на чуждестранни войски,наврели си носа под държавната граница на Русия.Никой не мисли за населението ни.Ние сме УЖ суверена,който трябва да има последен думата за съдбините си.Как ще си харчат милиардите продажните нашенски олигарси?Познавам хора живеещи на село,които я карат ден за ден.Нямат пари за елементарни лекарства,да не говорим за животоспасяващи.В "братска" Македония живота е спокоен,защото и заплатите и пенсиите,са двойно по големи от нашите.Зоран Заев,премиерът на съседката ни,работи на принципа:"Чуждото искам,моето не давам"!Нашите гащи,вече 10-11 години са смъкнати да глезете.Купуваме на янките самолетите,които докато дойдат у нас,те вече ще са остарял модел.Да, но си купуват спокойствие елементите, докарали държавата ни до просешка тояга!Абе и аз в това число,ние българите "юнаци",си оставаме най простите както на Балканите,така и в Европа!Бог да ни е на помощ!

  • 004 Anonimen 22.10.2020 13:40

    НАРОДЕН СЪД, Мутрьо!

  • 003 Anonimen 22.10.2020 13:12

    Е, нали всичко беше цветя и рози?! Нали в Бг имаше повишаване на жизнения стандарт?

  • 002 държава на мафията 22.10.2020 11:29

    Каквото си е пpавил човека на улицата - да pекетиpа и кpаде, това го пpенесе и като пpемиеp и го пpевъpна в политика на клиентелистката си шайка. Но никой не си е пpедставял, че не само ще опоска до кокал дъpжавата и ще унищожи собствения си наpод от мизеpия чpез кpажбите си, но ще загpоби с десетки милиаpди дългове и бъдещите поколения. За това, което пpичини на наpода и дъpжавата си само за 10 г упpавление този пpедател и пpодажник заедно с ОПГ-то си тpябва да си понесат и съотвестващото на деянията си наказание. Няма място за сантименти пpи пpестъпници и самозабpавили се кpадци

  • 001 Майната 22.10.2020 10:17

    Да тези неща си ги знаем, поне тези които се интересуваме.Другите са по реципрочност "аз съм прост, а вие още по прости".А на простия, в БГ му е препоръка за издигане на държавен пост.

RSS

Най-нови

ВМРО

ГЕРБ може и да не иска ППДБ да изчезнат: ВМРО

Днес Деница Сачева е завила, че времето ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне