България остава много под средното за Европейския съюз ниво на ваксинация срещу COVID-19.


Все още под 1/5 от населението у нас е имунизирано с поне една доза. Средно в Европейския съюз ваксинираните са 63%, а у нас процентът е едва 16.
На фона на слабия интерес на някои места вече се обмислят определени ограничения за неимунизираните.


Един от примерите е Пловдивският медицински университет, където присъствено ще могат да се обучават единствено студентите, които са имунизирани или преболедували, или имат отрицателен тест за коронавирус.


Според ректора на университета проф. Марияна Мурджева студентите, които не са нито ваксинирани, нито преболедували и не желаят да се тестват, ще могат да продължат обучението си онлайн, предаде бТВ.


Според адвокати мярката е резонна, но Министерството на здравеопазването трябва да определи начинът на действие в подобни ситуации. Все повече университети имат подобни изисквания, обясни адвокатът по медицинско прави Мария Шаркова.


Не е ясно и как точно ще стартира годината за учениците предвид растящият брой заразени. „Някъде няма да има проблем, особено в „зелените зони“, но където нещата са в „червената зона“ вероятността да има училища с неприсъствено обучение е голяма“, каза в предаването „Тази сутрин“ Диян Стаматов, бивш министър на образованието и директор на столично училище. Според него в момента около 35% от учителите са ваксинирани.