Байдън и Си разговаряха за последен път по телефона в края на юли и не са се срещали лично, откакто Байдън встъпи в длъжност през януари миналата година.

Свързани новини

11.11.2022 12:30

Байдън ще се срещне със Си: Белият дом

Видян 882 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Президентът на САЩ Джо Байдън ще се срещне с китайския президент Си Дзинпин в рамките на срещата на върха на Г-20 в Индонезия следващата седмица, съобщи Белият дом. Според съобщенията Байдън и Си ще обсъдят "усилията за поддържане на линиите за комуникация", но отношенията между Вашингтон и Пекин напоследък са обтегнати заради Тайван.

Двойката ще се срещне в понеделник, съобщи пред репортери прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер и добави, че ще "обсъдят редица регионални и глобални въпроси"

"Лидерите ще обсъдят усилията за поддържане и задълбочаване на комуникацията. . . отговорно управление на конкуренцията и съвместна работа там, където интересите ни съвпадат", заяви Жан-Пиер.

Байдън и Си разговаряха за последен път по телефона в края на юли и не са се срещали лично, откакто Байдън встъпи в длъжност през януари миналата година.


Отношенията между Вашингтон и Пекин се влошиха под ръководството на Байдън, като президентът на САЩ четири пъти заплаши да се намеси с военна сила, ако Китай се опита да постави острова под свой контрол със сила. Всеки път сътрудниците на Белия дом оттегляха изявленията на Байдън, като уверяваха Пекин, че САЩ все още се придържат към политиката на "един Китай", съгласно която САЩ признават, но не одобряват суверенитета на Китай над Тайван.


Китай разглежда посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван през август като мълчаливо одобрение от страна на Вашингтон на тайванския сепаратизъм, тъй като Пелоси е най-високопоставеният член на политическата партия на Байдън. В отговор Пекин започна пълномащабни военни учения в Тайванския проток и прекъсна ключови линии за комуникация със САЩ.


В сряда Байдън заяви, че ще обсъди Тайван със Си и че позицията на САЩ по отношение на острова "изобщо не се е променила от самото начало", вероятно имайки предвид придържането на Вашингтон към политиката "Един Китай". Байдън добави, че "търси конкуренция, а не конфликт" с Китай.


Байдън и Си ще обсъдят също така конфликта в Украйна и засилените ракетни изпитания в Северна Корея, съобщи американски служител пред репортери в четвъртък. Байдън възнамерява да повдигне пред Си въпроса за предполагаемите репресии от страна на Китай срещу мюсюлманите уйгури, които Пекин отрича, добави служителят.



Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

стрелец