В декларацията ще бъде изразена подкрепа за Споразумението от Абрахам - едно от постиженията на Тръмп, с което се нормализират отношенията между Израел и няколко арабски държави и се разширяват нарастващите арабско-израелски връзки в областта на сигурността и икономиката

Свързани новини

14.07.2022 09:55

Байдън подписва декларация с израелския премиер за сигурността и за противодействие на Иран

Видян 887 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според високопоставени представители на администрацията президентът Джо Байдън и министър-председателят на Израел Яир Лапид ще подпишат в четвъртък нова съвместна декларация, насочена към разширяване на отношенията в областта на сигурността между техните страни и противодействие на усилията на Иран да дестабилизира региона, съобщава CNN.



Новата декларация включва "ангажимент никога да не позволим на Иран да се сдобие с ядрено оръжие", заяви един от официалните лица, запознати с графика на Байдън. Това се случва в момент, когато Байдън е изправен пред нарастващ натиск да представи цялостен план за ограничаване на Иран в условията на нарастващо напрежение. Байдън настоява за съживяване на ядрената сделка с Иран, от която бившият президент Доналд Тръмп изтегли САЩ през 2018 г. , но надеждите за възстановяване на споразумението изглежда избледняват.


В декларацията ще бъде изразена подкрепа за Споразумението от Абрахам - едно от постиженията на Тръмп, с което се нормализират отношенията между Израел и няколко арабски държави и се разширяват нарастващите арабско-израелски връзки в областта на сигурността и икономиката. Тя ще обхване и разширяването на интеграцията на Израел в региона - основна тема на четиридневното пътуване на Байдън в Близкия изток.

В него ще бъдат изложени общите проблеми на двете страни, включително продоволствената сигурност, както и подкрепата за суверенитета на Украйна, тъй като непровокираното нахлуване на Русия в страната продължава.

Според официални лица по време на срещата си с Лапид президентът се очаква да потвърди "желязната" подкрепа на САЩ за сигурността на Израел и да обсъди работата за намиране на решение на израелско-палестинския конфликт с участието на две държави.


Малко след като кацна в Тел Авив в сряда, президентът отново изрази подкрепата си за решение, основано на съществуването на две държави, като заяви: "Според мен това остава най-добрият начин да се гарантира в бъдеще еднаква степен на свобода, просперитет и демокрация както за израелците, така и за палестинците. "
Но може би също толкова важни бяха и думите: "въпреки че знам, че това не е в близко бъдеще" по отношение на решението за две държави. Подобни настроения свалят напрежението от израелските лидери, не на последно място от Лапид, който се изправя пред избирателите на нови парламентарни избори през ноември.

В четвъртък САЩ и Израел ще стартират нов стратегически диалог на високо равнище за технологиите, който според официални лица има за цел да повиши сътрудничеството между двете страни в областта на готовността за пандемии, климатичните технологии, изкуствените технологии и други надеждни технологични екосистеми.


Президентът ще участва в първата виртуална среща на лидерите от групата "I2U2", която включва още Израел, Индия и Обединените арабски емирства. По време на срещата в четвъртък ще бъде поставен акцент върху продоволствената сигурност, както и върху напредъка в областта на чистата енергия, съобщиха официални лица. САЩ и ОАЕ ще обявят, че инвестират 2 млрд. долара в земеделски паркове в Индия, за да се справят с кризата с продоволствената сигурност.
Байдън ще се срещне и с президента на Израел Исаак Херцог в неговата резиденция и ще обсъди дипломатическите усилия на Херцог за по-нататъшно интегриране на Израел в региона, съобщиха официални лица.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора,