По-голямата част от пренасочения руски петрол се доставя за Индия и Китай

Свързани новини

28.05.2022 07:04

Азия изпревари Европа като основен купувач на руски петрол: Bloomberg

Видян 10647 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През април 2022 г. азиатските страни за първи път са станали най-големите вносители на руски петрол, изпреварвайки Европа, съобщи в петък Bloomberg, позовавайки се на базираната в Сингапур аналитична компания Kpler.




През миналия месец в Азия са доставени около 71,7 млн. барела руски суров петрол, което е повече от два пъти повече от количеството, което Русия доставяше в региона преди началото на военната операция в Украйна. Последвалите западни санкции и заплахата от забрана на петрола принуждават Москва да пренасочи доставките и според изданието доставките за Азия нарастват с високи темпове.


 


"Някои от заинтересованите купувачи в Азия са по-скоро икономически мотивирани, отколкото да заемат политическа позиция", казва Джейн Сие, старши петролен анализатор в Kpler, цитирана от Bloomberg.




По-голямата част от пренасочения руски петрол се доставя за Индия и Китай. Неотдавна Русия предложи голяма отстъпка от 25% от цената на своя петрол, а медиите съобщават, че през последните седмици Индия и Китай дискретно са го купували на по-ниска цена.


 


Азия получава руски петрол по море. Според консултантската компания FGE обемът на нефта, транспортиран по море, ще се увеличи с 45 до 60 милиона барела в близко бъдеще поради разширяването на търговията на Русия с Азия. Според Kpler към 26 май в морето са транзитирани около 57 млн. барела от руския флагмански суров петрол Urals и 7,3 млн. барела от далекоизточния суров петрол ESPO, докато в края на февруари те са били едва 19 млн. барела Urals и 5,7 млн. барела ESPO.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.05.2022 09:16

    Европа се обезличава с подчинената политика на САЩ и си хвърля лошото на гърба,така ще се стигне и до разпада й.....

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

стрелец