България е единствената държава в света, където леките коли плащат издръжката на пътищата, на всякъде принципът е който руши той плаща.

Свързани новини

27.05.2022 13:31

Автобусите почти не плащат тол такси

Видян 3306 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Автобусите са платили едва 332 хил. лв. за първите три месеца на 2022 г., става ясно от данни на МРРБ.


 


За сравнение от винетки се събират толкова за половин ден. България е единствената държава в света, в която леките коли плащат издръжката на пътищата, на всякъде принципът е който руши, той плаща.


 


В рамките на втората среща на работната група с представителите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на превозвачите бе представен и анализ за структурата на изминатото разстояние (до 3000 км, 3000 – 5000 км, 5000 – 7000 км и над 7000 км месечно) по категории автомобили. Данните за април 2022 г. сочат, че масово товарните превозни средства преминават до 3000 км в страната. Между 81% и  91% от пътните превозни средства над 12 тона с пет и повече оси от всички еко категории изминават в страната този пробег, а само между 1 и 4% преминават над 5000 км.


 


 Подобна е статистиката и за камионите над 12 тона с 4 оси, както и при автобусите. Т.е. данните показват, че не би имало ефект, ако се въведе отстъпка от 50% на тол таксата за превозвачите, изминаващи над 5000 км. Припомняме, че това е и едно от исканията на превозвачите към министерството.



По отношение на дискриминационното предложението на превозвачите чуждестранните автомобили, които преминават транзитно през България, да заплащат по-високи ставки по платената пътна мрежа, експертите на МРРБ бяха категорични, че в страните от ЕС не съществуват такава практика. Наличието на отделни тарифи или изисквания само за транзитно преминаващи камиони би довело и до санкции за страната ни, тъй като тол таксите не могат да дискриминират пряко или косвено, на основата на националността на превозвача или произхода на превозното средство. Искането за включване на част от третокласната пътна мрежа в обхвата на тол системата, с цел да се прокара международен транзитен коридор, пък ще изисква допълни инвестиции за купуване на инсталации и рамки за камери.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

водолей