22.01.2023 18:25

Австрийският канцлер Карл Нехамер идва у нас утре, но позицията му за Шенген остава непроменена

Видян 2564 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Канцлерът на Австрия Карл Нехамер пристига на работно посещение в България утре, 23 януари, по покана на президента Румен Радев. В делегацията, водена от Карл Нехамер, ще бъде и Герхард Карнер - федерален министър на вътрешните работи на Австрия.


От президентството съобщават, че основна тема на срещата между Радев и Нехамер ще бъде "обезпечаването на охраната на българската граница и противодействието на миграционния натиск, както и прилагането на европейското право по отношение на Шенген".


Българският президент ще посрещне австрийския канцлер на летище "Пловдив". Двамата ще посетят българо-турската граница, а след това ще отидат в регионалната дирекция на "Гранична полиция" в Елхово. От пресцентъра на Министерския съвет съобщиха, че служебният премиер Гълъб Донев също ще проведе среща с Карл Нехамер.


Междувременно обаче австрийски медии съобщават, че въпреки предстоящото посещение, позицията на канцлера относно ветото за България и Румъния в Шенген остава непроменена, предаде БТА.


"Докато Шенгенското пространство не функционира и например Германия извършва контрол по границите с други държави от Шенген, каквато е Австрия, както правят това и много други европейски страни, не можем да разширяваме това пространство. Затова Шенгенското вето на Австрия остава в сила, докато ситуацията принципно се промени", посочва в изявление канцлерът Нехамер.


Вътрешният министър Карнер пък е на мнение, че България може да вземе Гърция като пример за опазването на границите си:


"България се нуждае от бърза и подходяща подкрепа за защита на външната граница с Турция. Като пример може да служи гръцката гранична ограда". Големият брой заловени мигранти в Австрия показва, че Шенгенската система е счупена. Докато тази система и опазването на външните граници не функционират, не може да има разширяване", отбелязва той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

50 години Volkswagen Golf

50 години Volkswagen Golf

Германският автомобилостроител Volkswagen ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.