Австрийският канцлер Карл Нехамер призова руския енергиен гигант "Газпром" да напълни отново хранилището си за природен газ край Залцбург в интервю за вестник "Клайне Цайтунг" в четвъртък

Свързани новини

13.05.2022 13:59

Австрия заплашва да изземе руско газово депо

Видян 3018 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Австрийският канцлер Карл Нехамер призова руския енергиен гигант "Газпром" да напълни отново хранилището си за природен газ край Залцбург в интервю за вестник "Клайне Цайтунг" в четвъртък.
 


Според изданието подземното съоръжение в Хайдах, близо до Залцбург, е второто по големина газово хранилище в Централна Европа и може да побере около една четвърт от годишното потребление на газ в Австрия. Той принадлежи на Газпром и в момента е празен.

 


"Също така гледаме ясно и решително на огромното хранилище на Газпром в Хайдах. Ако тя не бъде запълнена, ще обмислим мерки, така че да бъде запълнена", заяви Нехамер.

 


Той заяви пред изданието, че е малко вероятно Австрия да национализира депото, но "има и други начини за достъп до склада".

 
 
 
"Това означава "използвай го или го загуби". Ако го използвате, всичко е наред, ако не го използвате, други компании могат да имат достъп до него", предупреди канцлерът.


Нехамер подчерта, че съоръжението в Хайдах е стратегически важно както за Германия, така и за западните федерални провинции в Австрия.


Руският доставчик на газ и преди е заявявал, че изпълнява всички свои договорни задължения, като доставя доставките, поръчани от европейските му клиенти.


Миналия месец Виена прие условията на Русия за нова схема за плащане на рубли за доставките на газ. Министърът на енергетиката на страната Леонор Гевеслер наскоро потвърди, че доставките на газ за Австрия се осъществяват без прекъсване. Тя добави, че без доставки на горива от Русия тази година няма да е възможно да се запълнят складовете преди зимата, но Виена също ще търси диверсификация на източниците.

 
 
 
В края на март Москва въведе нов механизъм за плащане на газа. Той е насочен към страните, които наложиха санкции на Русия в отговор на военната ѝ операция в Украйна, и изисква от купувачите, които все още плащат в избраната от тях валута, да открият рублеви сметки в руската Газпромбанк, за да могат плащанията да бъдат конвертирани в руска валута и да се плати на доставчика на газ. По данни на Bloomberg към 12 май общо 20 европейски компании са открили сметки в рубли.
 
 
 
 
 
 
 
 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.