Свързани новини

24.04.2014 15:01

Асоциацията на Тома Белев прибрала 5 млн. франка

Видян 1145 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В началото на 2013 г. Асоциация на парковете в България е получила 4.8 млн. швейцарски франка от Швейцарската програма за сътрудничество и Министерството на земеделието и храните, въпреки че от 2008 г. насам сдружението се управлява незаконно от председателя Тома Белев. Това се казва в отворено писмо до медиите от Националната гражданска коалиция „Природата за хората и регионите”, предава бинюз.бг.


В консорциума, който получава парите, участва и WWF България (филиал на WWF – Световен фонд за дивата природа, регистриран в град Морж, Швейцария), с ръководител Весела Кавръкова (съпруга на Тома Белев).


Милионите са осигурени освен от швейцарската програма - 4.2 млн. франка и от Министерство на земеделието - 600 000 шв. франка.


От „Природата за хората и регионите” са изпратили писмо с искане за проверка


от Министерство на земеделието и храните, Българо-швейцарска програма за сътрудничество, Посолство на конфедерация Швейцария, Агенция за държавна финансова инспекция за информация по какъв критерий и как е избрана Асоциация на парковете да получи средствата.


В писмото се настоява още за проверка на легитимността на сдружение „Асоциация на парковете в България“, съдружник в консорциум, който изпълнява проект „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие в селските райони“, на стойност 4.8 милиона швейцарски франка.


Асоциация на парковете в България е организация, в чийто Управителен съвет участват представители на пет държавни дирекции на природни парка. Асоциацията трябва се представлява от директора на дирекция на ПП „Витоша“ съгласно устава, но


и в момента продължава да се представлява от Тома Белев, независимо, че той не е директор на ПП „Витоша“от февруари 2012.


Освен това от 2008 г., когато е изтекъл мандатът на тогавашния Управителен съвет и Председател, не е провеждано Общо събрание на асоциацията и не е избирано ново ръководство. Т.е. вече шест години „Асоциация на парковете“ е с нелегитимен Председател и членове на Управителния съвет.


Проверка на „Природата за хората и регионите” показва, че асоциацията не е провеждала общо събрание от датата на регистрацията си през 2003 г. досега, а мандатът на управителния съвет е 5-годишен. Документите показват, че Тома Белев няма законно право да подписва договори и да управлява средства на асоциацията.


Друг смущаващ факт е, че в проекта е заложен очакван резултат: „Катализиране доразвиването на гражданското общество и даването на възможност да се изгради допълнителен капацитет на Коалицията „За да остане природа в България”.


Искаме да обърнем сериозно внимание, че такава коалиция не съществува в правния мир като надлежно регистрирано юридическо лице в обществена полза в съда в регистъра на Министерство на правосъдието. А нерегистрирана коалиция в обществена полза не може да бъде бенефициент на каквото и да било резултати/ползи по проект, финансиран с публични европейски средства.


Асоциация на парковете в България заедно с коалицията „За да остане природа в България“ са най-големите противници за реализация на туристически проекти по планините. Същите организации правят и непрекъснати протести срещу инвестиционни проекти по морето и други части на страната и водят стотици дела срещу общини, фирми и държавата.


Те са и най-големите клеветници до Европейската комисия в Брюксел, вследствие на което на България има наложени финансови санкции за стотици милиони евро.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни