Свързани новини

09.01.2022 09:32

Арестът на Бабикян от протестите срещу Борисов е незаконен: Съдът

Видян 1704 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Арман Бабикян от "Отровното трио" е задържан незаконно за 24 часа от МВР през август 2020 г. Това е постановил Административният съд в София като последна инстанция по делото срещу заповедта за ареста на активиста и депутат в 45-ия и 46-ия парламент, които съществуваха за кратко миналата година, предаде Сега.


Бабикян бе задържан при акцията на МВР по разчистване на блокадата от Орлов мост по време на летните протести срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. "Казаха ни, че сме нарушили Закона за движение по пътищата и не сме се подчинили на разпореждане на МВР", обясни Бабикян пред Първо РУ при напускането на ареста.


През август 2021 г., като първа инстанция, Софийският районен съд отменя заповедта за задържане на Бабикян. СДВР обаче обжалва и така делото стига до административния съд. Пред него прокурор Кирил Димитров пледира, че заповедта за задържане е правилна и законосъобразна и трябва да бъде потвърдена.


Административните съдии Диана Стамболова, Наталия Ангелова и Адриан Янев (докладчик) обаче се съгласяват с изводите на районните магистрати, а не с прокурора.


Като основание за задържането на Бабикян в заповедта на МВР е посочено "неизпълнение на полицейско разпореждане". Активистът е задържан в 05:35 часа на 7 август 2020 г. Съдът приема, че в заповедта липсва ясна и недвусмислена формулировка на фактическите основания за задържането, което ограничава пряко правото на Бабикян на защита. Не е посочено конкретно с какви действия или бездействия Бабикян е отказал да изпълни даденото му полицейско разпореждане, за да се приеме, че пречи на полицейските служители да изпълняват законовите си функции.


Посочва се, че това не се изяснява и от останалите материали по преписката, включително и от показанията на свидетел. Освен това "неизпълнение на полицейско разпореждане" се наказва с глоба (освен ако не е престъпление), но не и със задържане. За да бъде някой задържан за 24 часа, от МВР трябва да има достатъчно данни, че е извършил престъпление, или след надлежно предупреждение съзнателно да пречи на полицейски орган да изпълни задължението си по служба, да е обявен за издирване и т.н.


Според съда задържането на Бабикян е несъразмерна мярка, тъй като е надхвърлило целите на закона.


Отмяната на заповедта за задържането на Бабикян не е изключение. През последните месеци станаха известни и други случаи, в които съдът отменя като незаконен ареста на граждани, задържани от МВР по време на протестите през лятото на 2020 г.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

830 евро става минималната заплата в Гърция

830 евро става минималната заплата в Гърция

Минималната заплата в Гърция от 1 април ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви