Свързани новини

06.04.2009 15:04

АП: Пазарът на ваканционни имоти в региона е съсипан

Видян 1524 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В България пазарът на ваканционни имоти е изпаднал в колапс, повличайки със себе си мечтите за бързи печалби. Сделките с този тип имоти са намалели с 10% в края на миналата година по данни на Агенцията по вписванията.



Това се казва в анализ на агенция АП, цитиран от "Дневник" и БГНЕС. Дошъл е краят на ски курорта Банско, който стана емблема в Източна Европа за горещ пазар на ваканционни имоти за чужденци, особено за британци и ирландци, с възможностите за доходи от отдаване под наем и растящите цени на апартаментите. Сега много от тези, които са платили 10, или 15% депозит за недовършените си жилища са разбрали, че губят парите си. Под натиска на финансовата криза те са принудени да се откажат от финализиране на сделката, защото не могат да осигурят средства за плащане на вноските по ипотеките. Тези с готови жилища пък нямат приходи от наем заради спада на туристите Повече от 120 агенции за имоти в града са затворили, а предприемачите са пред фалит. Половината от строящите се сгради стоят недовършени и стърчат като бетонни скелети. В материала е посочено, че бумът на имоти в Банско е донесъл пари на местните жителите, но в същото време е променил облика на града, свързан с калдъръмените улици и каменните къщи. Мария Тотева, 38-годишна собственичка на стара къща коментира, че нещата в ски курорта са се променили към по-лошо. Цялото обаяние на Банско остана в миналото, казва тя. Тотева отбелязва, че има хора, които са щастливи, защото са спечелили пари от продажбата на земите си, но за съжаление "лакомията взе превес".


Бумът в Банско и морските курорти Слънчев бряг и Златни пясъци започва през 2002 г. Някои имоти сега се изкупуват на по-ниски цени от тези, на които са били купени от инвестиционни фондове, с цел бъдеща препродажба, когато пазарът се стабилизира. Не всички обаче са имали късмета да спечелят или дори да се спасят от кризата. Имаме обаждания от британци, които искат да продадат местата си колкото се може по-бързо, казва Деби Гибс, която продава в офиса на Bower Properties в Банско. Сега се продават на 500 евро квадратния метър, докато само преди година бяха 1000 евро, като в същото време търсенето е стремително намаляло, допълва тя посочвайки лист с имената на клиентите на таблото. Гибс съветва да продават само тези, които са принудени от обстоятелствата, защото след преминаването на кризата пазарът отново ще тръгне нагоре.


Три-четири сгради с апартаменти или хотели фалират всеки ден, казва Анелия Крушкова, председател на агенцията по туризма, цитирана от АП. Тя допълва, че има вероятност да бъдат изкупени фалирали хотели, след което да се разрушат, за да се освободи повече място за зелени площи, така както са направили в Испания. "Дадохме много пари, за да напълним курортите ни с бетон и руини и сега ще трябва да платим за тяхното възстановяване", казва Крушкова. Подобна е ситуацията и в Полша, където цените на апартаментите и къщите са паднали с 30% от края на миналата година и с около 10% във Варшава и Краков, пише АП. Причините за това са затегнатото кредитиране, засиленото предлагане и очакванията цените да достигнат дъното си през 2010 г., коментира Анджей Халесяк, икономически анализатор на BPN Bank. Дарек Карбоуничак, брокер в агенция за недвижими имоти в полската столица, казва, че първите са спечелили. Имахме много клиенти от Ирландия и Испания, като много от тях направиха пари по-рано, когато купиха имоти, а след това ги продадоха бързо в рамките на половин година, посочва той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

стрелец