Свързани новини

28.04.2020 10:37

Ангелкова: Планираме от 1 юли да стартира активен летен сезон

Видян 1567 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Планираме от 15 юни да започне подготовката, и от 1 юли да стартира активен летен сезон, съобщи още министърът на туризма. Това съобщи на извънреден брифинг в Министерски съвет министърът на туризма Николина Ангелкова. Единни правила за поетапното отваряне на границите на ЕС между държавите-членки и за пътуване вътре в ЕС е обсъдила Ангелкова на видеоконфенция с нейни колеги в понеделник, съобщава бТВ. Това трябва да бъде съпроводено с единен протокол и правила, свързани със спазването на единни здравни стандарти за местата за хранене и правилата, които туристите трябва да спазват. „По този начин нашата работа ще е много по-лесна и хаосът ще бъде много по-малък“, каза Ангелкова.


„Предложих и колегите от другите страни ме подкрепиха, да се създаде т.нар. Европейски компенсационен фонд при пътуванията, който да може да подпомогне ликвидност на туроператорите и да гарантира защитата на потребителите. Така ще избегнем този затворен кръг за невъзможност да се възстановяват средства, което би довело до масови фалити“, разкри Ангелкова.


„Туризмът в целия ЕС и в целия свят се намира в тежка и безпрецедентна криза. Важно в момента, особено за нас като държава, в която туризмът заема 12% от БВП и ангажира 11% от работещите, - всеки един със своите действия е важен, за да промотираме България като туристическа дестинация. Важно е са обединим усилията си като местни власти и бизнес, за да отстояваме своите интереси с оглед максимално бързо възстановяване след кризата“, смята министърът на туризма, която е срещнала подкрепа от своите колеги.


На срещата е било обсъдено и създаването на Възстановителен план след започване на бавното възстановяване след излизането от кризата с вируса. „Настоях туризмът да има своето видимо и ключово място, като се обединихме около цифрата – 20% от европейските средства да бъдат целево насочени към туризма“, заяви Ангелкова.


„Поисках ясни критерии за разпределянето на тези средства, които да бъдат на принципа на солидарността, както и ад има отделна бюджетна линия и грантови схеми, които да бъдат насочени към туризма, и които да могат да се използват както от бизнеса, така и от държавата и местните власти. Преди тази криза бизнесът не можеше да ползва директно грантови схеми, но тъй като ситуацията се промени, смятаме, че това е ключово", допълни министърът на туризма.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни