06.04.2011 17:02

Алма Матер си върна Ботаническата градина

Видян 1240 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

СУ Св. Климент Охридски си взе Ботаническата градина обратно. Правителството отне от Министерството на културата правото на управление върху 183 дка в комплекса Двореца в Балчик и го предостави на Алма Матер. Това се случи на заседанието на кабинета в сряда, по-малко от година след като министрите гласуваха точно обратното – отнеха градината на университета и я дадоха на министерството.

Правителството ревизира позицията си под натиска на университета, който заплаши с ефективни протести.

Това е поредното примирие в дългогодишната сага около управлението на Ботаническата градина в Балчик, която периодично се разпалва. През годините между университета и министерството се водиха няколко съдебни битки, които в крайна сметка приключваха в полза на висшето училище.

С решението на кабинета вчера беше върнато старото, съществувало години положение - под управлението на Министерството на културата остават намиращите се в комплекса сгради, а за цялата паркова част ще се грижи университетът. 

Ботаническата градина в Балчик е собственост на СУ от 55 години. В нея запазена уникалната колекция от кактуси - втора по големина в света след тази в Монако. Там растат екзотични и рядко срещани дървета като: каучуково, бонбонено, книжно дърво, древно гинко, метасеквоя, едроцветна магнолия и др. В тази неповторима градина се отглеждат около 2 000 растителни вида. В парниците на градината зреят лимони с големина на хандбална топка, както и много други плодове като банани и папая.

Правителственото решение изисква организирането на учебна дейност в имота и съдържа забрана за извършване на ново строителство, за отдаване под наем и за сключване на договори за съвместна дейност.

Университетът се задължава да осигурява достъп на министерството до намиращите се в имота сгради, както и да инвестира всички приходи от комплекса, вкл. входни такси, в дейности по поддържане, опазване и развитие на имота.

В понеделник Софийският университет затвори символично врати в знак на протест против отнемането на ботаническата градина. До сряда учебните действия протичаха по нормален начин, докато бъде изчакано решението на Министерският съвет. След като исканията на учебното заведение бяха удовлетворени, студентите ще могат да посещават лекциите си без да има прекъсване на учебните занятия.




Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

лъв