Свързани новини

16.11.2010 16:35

Алма Матер пак протестира мощно

Видян 1934 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Хиляди преподаватели и студенти от Софийския университет вчера отново излязоха на протест. Шествието, което тръгна от ректората и спря на площада пред президентството и Министерския съвет, бе предвождано от ректора на университета проф. Иван Илчев.


„Искаме да учим", скандираха студентите. Плакатите бяха  красноречив израз на недоволството им - Мълчанието е злато, когато си овца!, Стига количество за сметка на качеството, Искаме стимул да се развиваме!, Студенти - събирайте боклуците, те са за вас, Погребвате СУ! Погребвате ни!, Къде е изходът - терминал 1 и 2.


Пред парламента протестиращите бяха посрещнати от депутат №1 Цецка Цачева. Въпреки че миналата седмица Народното събрание реши да дари на СУ 2 милиона лева, спестени от командировки, академичната младеж посрещна с освиркване председателят му.


Цачева изрази загрижеността си за финансовото състояние на университета, като посочи, че през последните 20 години няма ясни правила за развитието на образованието у нас. Според нея обаче проблемът няма да се реши с ултимативен тон и сгълча ректора.


По-късно двама студенти заедно с проф. Иван Илчев внесоха декларация с исканията на протестиращите в Министерския съвет. Възпитаниците на Алма Матер се заканиха, че ще протестират и следващата седмица, ако правителството не обърне внимание на исканията им. Те подчертаха, че желаят диалог и чуваемост. Най-големият университет у нас настоява правителството заедно с експерти да разработи през първото тримесечие на 2011 г. национална стратегия за развитие на висшето образование, науката и технологиите. Също и да съобрази философията на бюджетната си политика с нея.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

скорпион