Президентът Алиев беше на двудневно посещение в България по повод официалното откриване на газовия ни интерконектор с Гърция, по който България ще получава цялото си договорено количество от 1 милиард кубически метра азерски газ годишно.
01/02

Свързани новини

03.10.2022 09:24

Алиев обеща още азерски газ, не е ясно кога

Видян 1039 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Азерайджан може да доставя повече от договорените 1 милиард кубически метра природен газ за България на годишна база, заяви след срещата си с президента Румен Радев неговият колега Илхам Алиев. Той обаче не даде конкретни срокове. Според експертите това може да се очаква не по-рано от 2024, а по-реалистично – след 2025 г. Напомняме, че основен акционер в производството и преносната мрежа на азерския газ е руският петролен гигант Лукойл, както сочат официалните регистрации.



"Аз ще засегна тази тема на национално равнище, когато се върна в страната", добави Алиев.„Азербайджан разполага със сериозни газови залежи от 2,6 трилиона кубически метра, като си поставястратегическа цел - да удвои доставките за Европа в обозримо бъдеще”, каза президентът на Азербайджан, но не даде прогноза от какви точно вложения се нуждае страната за подобен двуразов скок, както и какъв срок е необходим, за да може да се произвежда и да се доставя 100% по-голямо количество синьо гориво през Турция за Европа, в частност и за нашата страна. В момента при възможни 10 млрд.куб.м., годишно кавказката авторитарна република успява да изпълни до 8 млрд. куб.м.



Президентът Алиев беше на двудневно посещение в България по повод официалното откриване на газовия ни интерконектор с Гърция, по който България ще получава цялото си договорено количество от 1 милиард кубически метра азерски газ годишно.


Официалният старт на работата на тръбата беше даден в събота, 1 октомври, както още на 17 май съвсем точно прогнозира 19 минути, като на специалната церемония в Националния дворец на културата в столицата присъстваха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентите на Сърбия, Румъния и Република Северна Македония Александър Вучич, Клаус Йоханис и Стево


Пендаровски, както и министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис.
Заради високите гости, в съботния ден в района на НДК, булевардите Витоша и България се образуваха огромни задръствания заради многочасовото блокиране на конгресния център и близкия до него хотел Милениум, където се проведе основната част от официалната програма.


"Въз основа на меморандума (подписан между Алиев и Урсула фон дер Лайен при визитата на председателя на ЕК в Баку) ще удвоим производството и износа към Европа, имаме ресурсите за това. Говорихме с президента и да открием офис на СОКАР (азерската държавна газова компания) в България. Не се ограничаваме само с въпросите за производство и пренос на газ, засегнахме и редица теми от енергетиката като производство и износ на електроенергия и сътрудничество в тази сфера, за доставката на допълнителни количества нефт, както и много други теми", посочи още президентът на Азербайджан.


Алиев анонсира и предстояща своя среща с представители на българския бизнес, както и покани български фирми да инвестират в Азербайджан. "Имаме редица големи инфраструктурни проекти, като компании от приятелски държави са добре дошли да участват в тях."


От своя страна българският президент Румен Радев нееднократно подчерта, че сътрудничеството между София и Баку вече се е издигнало на много високо ниво - на стратегическо ниво.


"Откриването на междусистемната газова връзка между България и Гърция  е изключително важно събитие не само за България и съседните ни страни, но и за региона на Централна Източна Европа. Това е връзка, която ще даде възможност за първи път да получаваме реално газ от Азербайджан, която променя решително енергийната карта на Европа. Тя далеч надхвърля измеренията на един енергиен проект, защото е мощен катализатор за развитие на потенциала на икономическото сътрудничество в целия наш регион.


По-важното е, че тази връзка наистина затвърждава нашето стратегическо партньорство и е в резултат на един ангажимент, поет от президента Алиев преди десетилетие", заяви Радев.


Кирил Пламенов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв