На втора позиция, със 17,7% са „Продължаваме промяната“. Отливът при тях за последните два месеца е около 2.5 пункта. Това е партията, която понася най-сериозни щети от отказа на младите избиратели да гласуват. Спада и одобрението към лидерите Кирил Петков и Асен Василев – от 23 на сто в предишните месеци до 15% - 16% в края на годината. За първи път неодобрението към тях минава границата от 50 на сто.

Свързани новини

19.12.2022 14:36

Алфа рисърч: ГЕРБ води с 23,4%, ПП е втора – със 17,7%

Видян 1075 пъти | Коментари 3
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Два месеца след предсрочните парламентарни избори партиите и техните лидери попадат в спиралата на намаляващо обществено доверие. Тенденцията засяга всички основни политически играчи, сочи последното проучване на „Алфа рисърч“.

Изследването регистрира още по-голям отлив от намеренията за участие в избори  и респективно, загуба на подкрепа от всички политически сили. Ако следващата неделя се провеждат избори, до урните биха отишли едва 35% от имащите право на глас пълнолетни българи.

ГЕРБ запазва водещите си позиции с 23,4%, но губи два пункта от подкрепата си през октомври. Лидерът на партията Бойко Борисов се ползва с 19,6% доверие и 55,7% недоверие.

На втора позиция, със 17,7% е „Продължаваме промяната“. Отливът при нея за последните два месеца е около 2.5 пункта. Това е партията, която понася най-сериозни щети от отказа на младите избиратели да гласуват. Спада и одобрението към лидерите Кирил Петков и Асен Василев – от 23 на сто в предишните месеци до 15% - 16% в края на годината. За първи път неодобрението към тях минава границата от 50 на сто.

ДПС е една от партиите с по-слаб отлив на подкрепа. Тя се запазва на обичайните за Движението нива в страната от 10,4%, а доверието в лидера му Мустафа Карадайъ – 10,1%. Той обаче се откроява и с най-високо равнище на недоверие сред партийните лидери – 57,4%.

„Възраждане“ е другата партия, регистрираща относително по-леки загуби. Подкрепата за нея възпроизвежда вота от октомври (10%), а одобрението за Костадин Костадинов е 13,9% срещу 55,5% неодобрение.

Електоралните позиции на БСП отслабват от 9,3% на изборите през октомври до 8,5% в началото на декември. Корнелия Нинова губи 4 пункта от личния си рейтинг и към момента се ползва с 14,1% доверие срещу 55,1% недоверие.

Подкрепата за „Демократична България“ намалява с около 1 пункт през последните два месеца. Към момента тя възлиза на 6,5%. Разколебава се и доверието към съпредседателите на коалицията. В края на годината Христо Иванов има 14,5% одобрение срещу 47,9% неодобрение. Владислав Панев остава по-слабо познат с 9,2% положително срещу 33,3% отрицателно отношение. Третият съпредседател Атанас Атанасов получава 8,3% доверие срещу 52.5% недоверие.

На границата на 4-процентната бариера е подкрепата за „Български възход“ (4,3%). Лидерът ѝ Стефан Янев обаче продължава да се разглежда като компромисна фигура, с умерено доверие и ниско недоверие – 17,5% срещу 30,8%.

15,2% все още не са се оттеглили от групата на активните гласоподаватели, но са силно разколебани коя партия да подкрепят. Сред тях се открояват привърженици на партии, които останаха извън парламента, но също и такива на сравнително нови политически формации като „Продължаваме промяната“ и „Български възход“.

Макар намеренията за гласуване да възпроизвеждат структурата на парламентарния вот от 2 октомври, нагласите на избирателите показват силно разочарование от работата на всички парламентарно представени партии, тенденция към спад в избирателната активност и като следствие - възможност за неочаквано разместване на позиции при скорошни предсрочни избори.

Проучването е част от регулярния мониторинг на „Алфа Рисърч“. Проведено е в периода 1-13 декември 2022 г. сред 1023 пълнолетни граждани от цялата страна чрез пряко стандартизирано интервю с таблети. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка с квота по пол, възраст, образование. Публикувано е на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства.








Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 20.12.2022 19:34

    За гербаджиите има и поне 2% страдащи от различни форми на олигофрения! Негласуващите са прототипи на бай Ганьо - за тях всички са маскари...

  • 002 Средностатистическата пийпълометрична бройка 19.12.2022 22:23

    001 е абсолютно прав. Докато общия брой на абсолютно умишлено ( за да имат ДПС и ГЕРБ гласоподаватели) мега раздутия брой на т.н. "държавни" служители, по-голямата част от които не вършат нищо,а само симулират "работа") , заедно с техните роднини гони един милион държавни лапачи, тази грозна реална картина няма да се промени.За ГЕРБ гласуват САМО тези, които имат материална полза от ГЕРБ и които са се залепили за държавнно-административната КОПАНЯ, като кърлежи и цокат ли цокат МИЛИАРДИ от нея! А останалата част от вече сгруханото от медиина обработка и от интелектуална немощ, от безпаричие население, съсипано предостатъчно морално и духовно омаломощено от чалга "културата", просто "много иска да гласува, но няма желание" !

  • 001 Anonimen 19.12.2022 17:51

    При ниска избирателна активност р-тите за ГЕРБ ще са все същите защото това е твърдия мутренски електорат от администрация и местна власт, нищо повече или казано с прости думи това са корумпираните от престъпника и крадец Боко, които без него няма да са това, което са

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв