Според Блинкен Русия "предизвиква" това, което той нарича "основан на правила" световен ред, и ще създаде нова реалност на международната сцена, ако й бъде позволено да постигне целите си в Украйна

Свързани новини

12.07.2022 09:38

Ако се позволи на Москва да спечели в Украйна, светът ще се върне към състоянието на "силата прави правото": Вашингтон

Видян 2888 пъти | Коментари 6
Гласували 2 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Продължаващият конфликт между Москва и Киев може да застраши съществуващия световен ред, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пред тайландската обществена телевизия. Според Блинкен Русия "предизвиква" това, което той нарича "основан на правила" световен ред, и ще създаде нова реалност на международната сцена, ако й бъде позволено да постигне целите си в Украйна.

Съществуващите международни правила се основават на "основни разбирания", каза Блинкен, като заяви, че "зачитането на суверенитета, независимостта, териториалната цялост, правата на човека" са в основата на реда, съсредоточен около ООН.


"След двете световни войни държавите се обединиха около Организацията на обединените нации, за да се опитат да гарантират, че светът никога повече няма да започне война. От това произлезе ангажиментът да има някои основни разбирания, основни принципи, основни правила за отношенията между държавите: зачитане на суверенитета, независимостта, териториалната цялост, правата на човека и Всеобщата декларация за правата на човека, които, заедно с Хартата на ООН, са в основата на този основан на правила ред. С течение на годините международното право се развива на тази основа. Това са основните принципи, които смятаме за важни, защото те ни позволиха, с много несъвършенства, да се уверим, че няма да има друг глобален конфликт, че държавите помагат за запазването на мира и стабилността. И това създаде среда, в която държавите можеха да се развиват, икономиките можеха да растат, а много хора можеха да се измъкнат от бедността и да преминат към средната класа", заяви държавният секретар.


"Агресията на Русия срещу Украйна" поставя под въпрос всичко това, казва Блинкен. "Ако на Русия бъде позволено да прави това, което прави, това означава, че ще се върнем към свят, в който силата прави правото, в който големите държави могат да тормозят малките държави", което ще бъде "обратното на реда, основан на правила", добави той.

Освен че Москва действа като международен размирник, според Блинкен Пекин "представлява предизвикателство за реда с начина, по който действа с нарастваща агресия в региона и с нарастващи репресии у дома" Той не обясни какво точно има предвид под "агресия" от страна на Китай.


В същото време Блинкен нарече отношенията на САЩ с Китай "едни от най-значимите отношения, едни от най-сложните отношения" и добави, че Вашингтон все още се надява да "намери начини за сътрудничество" с Пекин въпреки "конкуренцията" между двете страни.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 12.07.2022 10:41

    Че нали точно американците винаги използват този принцип "силата прави правото"! С над 800 военни бази в целия свят! С подписана спогодба със съда в Хага НИКОГА американски граждани да не бъдат съдени!

Виж всички
напред
02|02
RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес може да се чувствате раздвоени между различни интереси и задачи

Днес може да се чувствате раздвоени между различни