Той обясни и защо досега не е било въведено дългоцевно оръжие в оборудването на граничните полицаи.

Свързани новини

10.11.2022 12:12

Ако родителите на убития полицай ми бяха поискали оставката, щях да съм я депозирал: Вътрешният министър

Видян 1414 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев се разплака в парламента, докато говореше за убития граничен полицай по време на изслушването в пленарната зала.

Това стана, когато министърът заговори за срещата си с родителите му. "Да, това е огромна трагедия, имах тежката задача да се срещна с родителите и ако те бяха поискали оставката ми, днес щях да съм я депозирал. За мен е чест, че те поискаха той да бъде погребан с парадна униформа", каза министърът на вътрешните работи с треперещ глас, предаде Дир.бг.

Демерджиев обобщи проблемите с опазването на границата - връщането на щата на гранична полиция, общо 1260 бройки, както и техническо обезпечаване с модерна апаратура.

Той обясни и защо досега не е било въведено дългоцевно оръжие в оборудването на граничните полицаи.

"Проблемът с дългото оръжие и с неговото внедряване е липсата на достатъчно обучени хора да боравят с него. То е толкова опасно, че може да доведе до инциденти", каза Демерджиев. Той посочи, че именно на гранични полицаи е било становището, че те са добре обезпечени с пистолети, а в смесения наряд има военен с автомати, така че нямат нужда от дълго оръжие.

"Ние преценихме след този инцидент, че сме длъжни да ги обезпечим, длъжни сме да ги обучим. В изключително спешен порядък ще ги обучим и ще ги снаряжим с дълго оръжие", добави министърът на вътрешните работи. Той каза още, че преди месец и половина при посещенията си по границата е призовавал полицаите да стрелят винаги при нужда.

Демерджиев отказа да носи отговорност за това, че полицаите от десетки години са въоръжени само с пистолети "Макаров".
"Аз ще направя всичко възможно да не е така, но знаете откога те е трябвало да бъдат заменени", коментира Демерджиев.

"Имат бронежилетки, много рядко ги слагат, защото те тежат 12 кг", каза още той и разкри, че полицаите са склонни да рискуват живота си, но не и да ги носят по време на цялото дежурство, поради което ги държат в автомобилите. "Облеклото им произвежда шум, създава изключителен дискомфорт, когато упражняват служебните си задължения", изреди още сред проблемите министърът. И допълни, че ще бъдат снабдени с ново облекло.

"Тече поръчка за автомобили", съобщи още той. 100 км от границата не са технически обезпечени, патрулите ги бранят с телата си, информира още Иван Демерджиев, като изтъкна, че на останалите 154 км фотокапани, сензори, камери са с изтекъл гаранционен срок и са много остарели. По думите му сензорите по-скоро пречат на патрулите, защото често алармата се задейства по фалшив сигнал.

"Ще искаме още помощ от ЕК, защото европейската солидарност предполага не само декларации, а активно участие при опазването на границата", каза още вътрешният министър. И поиска и Народното събрание да гласува още средства за опазването на границата.

Той съобщи, че при над 3000 заведени производства за каналджийство, малко над 100 са завършили с ефективни присъди на фона на 4 пъти завишен мигрантски натиск по турската граница. Министърът повтори, че вече е направил предложение за връщането на закритите 1260 щатни бройки за гранични полицаи.

Демерджиев получи съчувствие, но и критики от ГЕРБ, които вече му поискаха оставката.

"Много неща чухме, много въпроси бяха зададени. Сълзите от тази трибуна ги оценявам, защото мъжите сълзи са тежко нещо, но дотам", реагира на думите на Демерджиев депутатът Маноил Манев от ГЕРБ.

След съчувствието той продължи с обвиненията, като ги пренасочи главно към Бойко Рашков.

"Това, което правите през последните дни, обаче не ви прави чест, защото търсите всякакви други причини, но единственият виновен стои в тази зала и това е бившият вътрешен министър, преди вас. Ние многократно заявихме, че поддръжката на съоръжението


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп