След като в края на февруари започна военната офанзива на Русия в Украйна, ЕС наложи мащабни икономически санкции на Москва и обяви намерението си да се откаже от руската енергия.

Свързани новини

13.07.2022 19:17

Ако европейските потребители запазят търсенето, Русия ще обмисли варианта за запазване на украинския транзит: Москва

Видян 1722 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бъдещето на транзита на руски газ през Украйна ще зависи от действията на европейските държави, смята служител на Министерството на външните работи. Намерението на ЕС да се откаже от Русия като доставчик означава, че Украйна вече няма да получава транзитни такси, заяви високопоставен дипломат.

Но "ако европейските потребители запазят търсенето, а украинската тръбопроводна система остане в експлоатация, Русия ще обмисли варианта за запазване на украинския транзит", заяви Дмитрий Биричевски, ръководител на отдела за икономическо сътрудничество в руското външно министерство, в интервю за РИА Новости, публикувано в сряда.


Настоящият договор за транзит с Украйна беше подписан през декември 2019 г. за срок от пет години с опция за удължаване с още 10 години. Украйна смяташе сделката за голяма победа.


След като в края на февруари започна военната офанзива на Русия в Украйна, ЕС наложи мащабни икономически санкции на Москва и обяви намерението си да се откаже от руската енергия.

През май Украйна обяви спирането на транзита на газ през един от двата маршрута, използвани от Русия, като заяви, че това се налага поради загубата на контрол върху част от газопровода. Въпросната инфраструктура е завзета в първите дни на военната офанзива на Москва. Руският газов гигант Газпром отхвърли твърденията на Украйна, че продължаването на експлоатацията на газопровода не е безопасно.


Миналия месец бе прекъснат потокът на газ по алтернативния маршрут към Европа - газопровода "Северен поток". Русия съобщи, че е трябвало да намали капацитета с 60% поради невъзможността на Германия да върне газова турбина на Siemens Energy след техническо обслужване. Важната част от оборудването е блокирана в Канада заради санкциите.


Оттогава Берлин и Отава преговарят за връщането на турбината. Канада обаче не е съобщила кога ще бъде изпратен обратно в Германия. Киев се възмути от решението, като го нарече ерозия на санкциите и заяви, че вместо това Русия може да изпомпва повече газ през Украйна.

"Не е виновна Русия, че европейците се сблъскват със зимни студове без отопление и летни жеги без климатик. Санкциите се връщат като бумеранг към западните икономики", казва той.


Европейските ограничения могат да бъдат болезнени за руската икономика, но "нашите ответни мерки също могат да бъдат доста болезнени", каза той и добави, че Москва не е направила всичко по силите си, за да навреди на западните държави.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Доста работа ви чака днес


Доста работа ви чака днес. Със сигурност няма да