На въпрос за закуската в Американското посолство в деня на консултациите при президента, на която стана ясно, че е присъствал Даниел Митов, Захариева каза, че не е била на нея, но Митов ясно е обяснил и доколкото е разбрала става въпрос за протоколна закуска

Свързани новини

18.07.2022 13:12

Ако четирите партии се разберат, ще има правителство с участието на мафията: Захариева

Видян 627 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Не съм изненадана от това, че президентът връчи третия мандат на БСП. Това е логично и очаквано" - коментира в предаването "Денят започва" на БНТ депутатът от ГЕРБ Екатерина Захариева. Тя не се ангажира с прогноза какви са шансовете да се състави кабинет. "Аз не знам те как ще забравят червените си линии, думите, които си изричаха един на друг. Те имаха по-остра реторика още преди "Има такъв народ" да напуснат провителството. Те си разменяха такива реплики, които не се разменяха и между опозицията и управляващите в парламента. Те се наричаха "мафия" и какво ли не беше. Тоест те ако успеят да се разберат очевидно ще имат правителство с участието на мафията, защото "Продължаваме промяната" и особено Кирил Петков и Асен Василев наричаха Слави Трифонов и неговата партия мафия", коментира Захариева.

По думите ѝ, правителството осем месеца няма програма и всички важни решения в този парламент са взети благодарение на опозицията. "За нас този парламент е изчерпан. За първи път в историята - това е бюджет на опозицията. ГЕРБ не е в изолация. Това, което говори някой от "Продължаваме промяната изобщо не ме интересува. Всяка събота и неделя ние сме сред хората и изобщо не сме в изолация", заяви Захариева.

На въпрос за закуската в Американското посолство в деня на консултациите при президента, на която стана ясно, че е присъствал Даниел Митов, Захариева каза, че не е била на нея, но Митов ясно е обяснил и доколкото е разбрала става въпрос за протоколна закуска.

По темата за Република Северна Македония - Екатерина Захариева, която е бивш външен министър в третия кабинет на Бойко Борисов, смята че българският интерес е защитен. "Надявам се малко да се успокоят страстите в Република Северна Македония. Не малко, а много трябва да се успокоят. Видяхме какво се случва там, видяхме голямото напрежение, видяхме не само антибългарската реторика, антиепровейската, анти-НАТО. Върнаха се от реториката отпреди 30 години. Не пролича да искат да са членове на ЕС, въпреки че това бяха протести оргаринизирани от една партия, която е в опозиция. Това помага малко и на България, която винаги е казвала, че те трябва да се реформират дори да започнат преговори, защото ще е вредно и за РСМ и за ЕС ако не направят адекватна оценка на миналото и не започнат да гледат напред, не искат да се демократизират", каза Захариева.

Според нея заслугата е на опозицията и ако не е била пресконференцията, която Бойко Борисов даде с цялата парламентарнта група (за френското предложение - бел.ред.), управляващите нямало да посмеят да го внесят в парламента.

"2017 г. нашето правителство постави тази тема изобщо в ЕС. Повече от 15 години темата за Западни Балкани не беше тема в ЕС. Поставихме я по време на нашето председателство - на първата лидерска среща. 2019-2020 година поискахме да видим и гаранциите в преговорната рамка, защото виждахме, че на двустранна основа ще бъде трудно. Подписването на договора 2017 г. (Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 година между тогавашните министър-председатели Бойко Борисов и Зоран Заев в Скопие - бел.ред.) беше наистина исторически момент, защото 13 години този договор не беше постигнат. Въпреки всички критики - всички се позовават на този договор. И всичко, което България казва на Македония е - спазвайте си договора! Което означава, че премиерът Борисов тогава и Заев бяха визионери при подписването."

Захариева посочи, че не става въпрос за признаване от България на македонския език. Формулата за езика я имаме още в декларация от 1999 година, препотвърдена с договора през 2017 година.

"Никога не сме си мислили, че всичките останали държави-членки ще трябва да приемат изцяло позицията на България по отношение на езика. Това, което винаги сме искали - да, има разлики, но написан е 45 година на основата на български диалект.

По думите на Захариева това е добър компромис, има декларации, които ще бъдат част от целия пакет. Съветът ще отбележи, че България не признава съществуването на македонски език и стъпка по стъпка, с работата на историческата комисия, ще се стигне до съгласие за ясната формула и на езика.



Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на