04.08.2022 12:08

Ако БСП не спре вредната война с президента, ще катастрофира: Петър Витанов

Видян 1711 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Петър Витанов е депутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент. Член е на Комисиите по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните и на Комисията по транспорт и туризъм, където е координатор. Преди да стане член на ЕП, е депутат в 44-ото Народно събрание. Член е на Националния съвет на БСП. Възпитаник на Английската гимназия в София. Магистър по Международни отношения от СУ "Св. Климент Охридски" и по Международни финанси от НБУ.


  • Не приемам тезата на част от тясното партийно ръководство, че този кабинет е реваншистки
  • От времената на Вълко Червенков лидерът не е слагал знак на равенство между себе си и партията
  • Когато БСП влезе официално в коалиция с "Продължаваме промяната", започнаха масови уволнения на нейни членове - експерти, които бяха буквално изритани от собствената си партия
  • Ръководството на БСП трябва да има куража да признае, че е необходимо да отстъпи място на други хора.
  • Ако не се спре тази безсмислена, безполезна, вредна война с президента, който бе припознат от тясното ръководство като най-големия враг, резултатите на вота през есента ще са катастрофални
  • Скъсването на отношенията с "Газпром" стана, докато БСП беше в правителството. И оправданието - ние не знаехме, енергетиката не беше в нашия ресор, прилича на това при изгонването на руските дипломати и ултиматумът "Кирил Петков повече да не е премиер", когато той вече беше свален с вот на недоверие
  • Зелената сделка не трябва да се възприема като бреме, а като възможност за голяма трансформация, като технологична революция

- В служебния кабинет влизат ваши съпартийци, а от ръководството на БСП побързаха да обявят, че очакват реваншизъм от тях спрямо партията. Вашият прочит на избора на президента - Крум Зарков, Весела Лечева и Явор Гечев да станат служебни министри?


- С избора на трима членове на ръководството на БСП, единият от които, избран с най-много гласове в Националния съвет - Крум Зарков, президентът Румен Радев даде голям кредит на доверие на българската левица. От назначените 25-има зам.-министри, седем също са членове на БСП. Това е висока оценка за партията и още едно потвърждение, че тя има широк набор от експерти, на които може да се разчита за управлението на държавата. В този смисъл, възприемам това като реверанс към левите избиратели и към БСП.


Не приемам тезата на част от тясното партийно ръководство, че този кабинет е реваншистки. Звучи странно и твърдението, че министерските номинации не са били съгласувани. Нямам спомен това да е правено през 2017-та година, например, но явно сега е удобно. Това не са партийни кандидати, а членове на служебен кабинет. Министрите са там заради своите качества, а не за да изпълняват партийна повеля.


Не може да се оспори експертизата на Крум Зарков в областта на правото, нито на Явор Гечев в земеделието, или пък на Весела Лечева в спорта - не само като спортист, прославил България, а и ръководител на ДАМС. И тримата имат опит, политическа визия, управленски капацитет. На всеки социалист тяхното назначение може да донесе само удовлетворение.


Изненада ме, че Корнелия Нинова определи кабинета като "анти Нинова". Учуден съм, че тя се отъждествява с БСП. В нашата партия винаги е имало идейни течения, различно мислене, но никой лидер не е говорил за себе си като "за партията". От времената на Вълко Червенков лидерът не е слагал знак на равенство между себе си и партията.


Надявам се моите съпартийци да спрат с атаките по президента и по своите колеги. Румен Радев даде три пъти шанс на БСП да състави правителство, въпреки спадащия й резултат. По този начин той даде ясен знак, че уважава избирателите на левицата. Извънредните пресконференции и телевизионните изяви на ръководството, тежките обвинения към президента, може би трябва да послужат, за да оправдаят следващ изборен провал. С тях обаче ръководството просто настъпва една и съща мотика. Добре е да се огледа и да види, че никоя друга партия не дава такива прибързани оценки за правителството, не му слага етикети, не говори за реванш или отмъщение.


- БСП обаче даде специална пресконференция за уволненията, оплаква се от реваншизъм и чистки.


- Ако трябва да се придържаме към фактите, когато БСП влезе официално в коалиция с "Продължаваме промяната", започнаха масови уволнения на нейни членове - заместник-министри, областни управители, съветници, директори, експерти и много други. Говорим не само за десетки хора и съдби, но най-важното за експерти, които бяха буквално изритани от собствената си партия. Това беше изключително лош сигнал към всички социалисти.


- Какво най-напред трябва да свърши служебният кабинет?


- Няма съмнение, че първото нещо, което трябва да направи правителството, е да реши проблема с газовите доставки. Вече стана ясно, че има сериозен проблем, както с количествата, така и с цената. Важно е да бъде гарантирано, че не само ще имаме газ, но и на разумна цена, така че България да премине през зимните месеци.


Изключително важна задача е и гарантиране на честността на вота, за да няма съмнения сред българските граждани. Купуването и продаване на гласове в последните години беше най-голямото престъпление в съвременната ни демокрация. Важно е също така да бъдат изготвени законопроектите в различните ведомства, касаещи Плана за възстановяване и устойчивост, за да бъдат внесени максимално бързо, когато имаме парламент. Само така ще има шанс да използваме средствата, които се полагат на страната ни.


- Президентът посочи енергетиката като едно от най-тежките наследства, заради което соцлидерката се обиди. Но кризата е факт - очаквате ли екипът на кабинета "Донев" да поднови договора с "Газпром" до края на годината и да сключи нов, и неизбежно ли е?


- Няма нужда да си експерт, за да видиш, че нещата в енергетиката са тревожни. И това ще усети всеки българин по джоба си. Не виждам и причина лидерът на БСП да се обижда, защото скъсването на отношенията с "Газпром" стана, докато БСП беше в правителството. И оправданието - ние не знаехме, енергетиката не беше в нашия ресор, прилича на това при изгонването на руските дипломати и ултиматумът "Кирил Петков повече да не е премиер", когато той вече беше свален с вот на недоверие, а хората от посолството бяха стегнали куфарите си и се намираха на летище София. Хората не вярват на подобни сюжети, не трябва да ги подценяваме. Що се отнася до новото правителство - трябва да се види моделът, по който други държави, като Германия, Италия, Австрия, продължават да получават доставки, без това да хвърля светлина върху тяхната външнополитическа ориентация.


- Какво трябва да предприеме БСП, за да влезе в предизборна кондиция и да потуши негативите от участието си във властта, съответно, споделяйки отговорността за кризите, които завеща на следващите?


- Отговорът на този въпрос не е лесен, защото ръководството на партията натрупа много негативи, а връщането на доверието не е лесна задача. Ръководството на БСП трябва да има куража да признае, че е необходимо да отстъпи място на други хора. Очевидно избирателите не припознават това лидерство, след като успяхме да загубим три четвърти от гласовете си за една година и се очертава нова тежка кампания и вероятно драматични изборни резултати. Трябва да се даде шанс на други хора, с други идеи, политики, организационен капацитет, да възстановят доверието в левицата. Иначе за всички е ясно, че така не може да се продължава. А левицата не само има бъдеще, тя управлява в половин Европа. Но не с дискусия за джендър-идеологията, а поставяйки темите за социалната справедливост, данъчното облагане, екологията. В краткосрочен план, ако не се спре тази безсмислена, безполезна, вредна война с президента, който бе припознат от тясното ръководство като най-големия враг, резултатите на вота през есента ще са катастрофални.


- Зелената сделка е приоритет на ЕП, но днес все повече страни говорят отново за отваряне на въглищните си централи. Не избърза ли Европа с плановете си?


- Европа, а и целият свят, не само не избързаха, но дори закъсняха. И тази година ставаме свидетели на тежки климатични изменения, водещи до катаклизми, жертви и разрушения, икономически загуби. Това става пред очите ни - рекордни жеги в Западна Европа, пожари в Испания, Португалия, Гърция, режим на водата в Италия, изчезващи глетчери в Алпите. Със сигурност войната в Украйна пренастрои Зелената сделка и решенията за отварянето на въглищните централи е едно от доказателствата. Зелената сделка не трябва да се възприема като бреме, а като възможност за голяма трансформация, като технологична революция. Човечеството е било скептично към всички големи революции, защото човек е устроен така - не обича промените. Въпросът не е дали ще има такава трансформация, а на каква цена. За България този въпрос е много важен. Зелената сделка не трябва да е за сметка на обикновените хора, а на замърсяващата индустрия. Това е и нашата основна отговорност като законодатели.


- Атомната енергетика винаги е била сред важните теми за левицата. Защо обаче в момента не чуваме нищо по тази тема?


- Сякаш улисани във всекидневните проблеми, забравихме за ключови политики на БСП. В последните 7-8 месеца наистина отсъстваше разговорът за атомната енергетика, въпреки че ЕС даде зелена светлина за нейното развитие. В преговорите за правителство беше залегнала темата за нови ядрени мощности, но после беше изтикана на заден план. Убеден съм, че БСП трябва да заеме водеща роля в разговорите за изграждане на нови ядрени мощности, защото в тези времена видяхме колко е важно да имаме сигурен източник, а и овладяването на атома е едно от най-големите достижения на науката.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

водолей

Съвсем не лош ден

Съвсем не лош ден, макар че може би ще се наложи дълго