Антикорупционният фонд е изпратил официален сигнал до Европейската прокуратура, че българското Министерство на здравеопазването е закупило дефектни китайски защитни маски и лекарствени средства, които после е раздало на българските медици за борба с COVID-19 през 2020 г.


От официалното съобщение на АКФ става ясно, че подобен сигнал е подаден до българската прокуратура още през 2020 г. Тогава преписката по случая е прекратена. АКФ подава втори сигнал през 2021 г., но до момента липсват каквито и да било действия.


От фонда посочват, че случаят е от компетентността на европрокуратурата, тъй като платените по проблемните договори суми представляват европейско финансиране.


За какво става въпрос?


За първи път институциите са алармирани за проблемите с китайските маски и лекарствени средства още през септември 2020 г., когато АКФ прави мащабно разследване.


Тогава става ясно, че бившият здравен министър Кирил Ананиев е раздал маски RYZUR на стойност 1,6 млн. евро на медици и здравни работници на първа линия. Той се обосновал с извършен тест за надеждност.


От АКФ посочват, че тестът е бил извършен в лаборатория, която няма