Въпреки това изпълнителният директор отбеляза, че сертифицирането на нови доставчици е "сравнително сложен процес", предвид строгите разпоредби на аерокосмическата индустрия.

Свързани новини

03.12.2022 17:12

Airbus ще намали покупките на руски титан

Видян 9123 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Главният производител на самолети Airbus очаква да намали зависимостта си от руските доставки на титан до няколко месеца, заяви главният изпълнителен директор на Airbus Defence & Space Майкъл Шьолхорн, цитиран от Ройтерс.

Съобщава се, че компанията е разширила доставките на жизненоважния метал от алтернативни износители в опит да избегне доставките от Русия като част от по-широките санкции на ЕС срещу страната.


"По отношение на титана сме в процес на отделяне от Русия. Това ще бъде въпрос на месеци, а не на години", заяви Шьолхорн на брифинг за устойчивостта на компанията, като добави, че проектът за диверсификация от руски източници е "в пълен ход"

Въпреки това изпълнителният директор отбеляза, че сертифицирането на нови доставчици е "сравнително сложен процес", предвид строгите разпоредби на аерокосмическата индустрия.

"Но това ще се случи", добави той.


Компанията е увеличила покупките на титан от САЩ и Япония, като същевременно проучва някои нови възможности за доставка, съобщиха източници от индустрията пред агенцията, като добавиха, че сертифицирането на нови доставчици в съответствие със строгите стандарти за авиационна промишленост може да отнеме години.


Засега Airbus все още закупува определен процент руски титан, но явно сме на път да станем независими от него", признава Шьолхорн.

От началото на военната инвазия на Москва в Украйна в края на февруари ЕС неколкократно разшири и затегна съществуващите санкции срещу Русия. Блокът забрани износа за Русия на продукти и технологии, използвани в авиационния и космическия сектор, най-вече на самолети и резервни части за тях.

През април главният изпълнителен директор Гийом Фори призова Брюксел да не блокира вноса на титан от Русия, заявявайки, че санкциите върху стратегическия метал ще навредят на аерокосмическата индустрия и едва ли ще навредят на руската икономика.

През юли медиите съобщиха, че ЕС е отхвърлил предложение за налагане на санкции на руската компания VSMPO-Avisma, най-големия производител на титан в света, след като то е било отхвърлено от Франция и други страни.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

водолей