Свързани новини

01.10.2019 09:36

Ахчиева спечели и делото с Марешки

Видян 4609 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Валя Ахчиева спечели и делото с Веселин Марешки на първа инстанция. Софийският районен съд отхвърли исковете на ищците по делото – Веселин Марешки, Веска Марешка и семейните им фирми Фармнет и Варнафарма. Те заведоха дела за претърпени имуществени вреди за общо 20 000 лв срещу Ахчиева. В  седем издания на предаването Открито през 2017 г. и 2018 г. водещата разкри паралелния износ на скъпоструващи лекарства, реимбурсирани от НЗОК, които липсват в аптеките в България, лишавайки пациентите от лечение. В хода на делото бяха изгледани в съдебна зала конкретните 7 предавания Открито, в които се проследява и схемата на т.нар. „контрабандна Хумира“.


„Критиката срещу действия и думи на политици може да бъде в много по-широки граници, защото те за разлика от частните лица, съзнателно избират да са публични фигури, които са изложени на показ пред журналистите и обществото.


Настоящият съд намира, че от събраните и обсъдени доказателства по делото се установи, че темата на журналистическото разследване, осъществено от ответника Ахчиева, реализирано чрез процесните предавания е представлявала обществен интерес”, пише съдия Стою Згуров в своето решение.


Съдът счита, че Валя Ахчиева не следва да носи отговорност за своите оценъчни съждения в 7-те предавания Открито по БНТ, защото, те представляват част от упражненото право на свобода на словото, допустима критика спрямо публична фигура, каквато е ищецът Веселин Марешки и свързаните с него фирми. Оценъчните съждения на Ахчиева са базирани на точна и проверена информация, касаеща въпрос от изключителен обществен интерес.


Съдът намира, че „процесните действия на ответника Ахчиева, в качеството и на автор на предаването Открито, излъчено по БНТ не са противоправни, поради което, тя не следва да отговаря за евентуално претърпени имуществени или неимуществени вреди от ищците.“


В производството по делото не се е установило, че ищците Веселин Марешки и Веска Марешка са претърпели стрес, психически дискомфорт и безпокойство, в следствие на процесните предавания. А само че ищецът Марешки е изпитвал известно неудобство от това да му бъдат задавани едни и същи въпроси. А ищцата Веска Марешка спряла да пее песни и преустановила кариерата си на фолклорна певица и спряла да посещава Троян.


Това според съда представлява още едно основание да отхвърли предявените от ищците Веска Марешка и Веселин Марешки искове срещу журналиста Валя Ахчиева.


Страните могат да обжалват решението на Софийския районен съд в 14-дневен срок.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес може да се сблъскате с някои вътрешни съмнения

Днес може да се сблъскате с някои вътрешни съмнения, но