Adidas и модната къща Thom Browne се изправят пред нюйоркски съд, след като гигантът за спортни облекла твърди, че използването на паралелни ленти върху дрехите на модната къща нарушава запазената марка на Adidas "Three Stripes".

Свързани новини

08.01.2023 07:31

Adidas дава под съд модна къща Thom Browne заради мотив на райета

Видян 12289 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Adidas и модната къща Thom Browne се изправят пред нюйоркски съд, след като гигантът за спортни облекла твърди, че използването на паралелни ленти върху дрехите на модната къща нарушава запазената марка на Adidas "Three Stripes", предаде CNN.


Процесът със съдебни заседатели, който започна в Южния окръжен съд на Манхатън във вторник, е следствие от съдебен иск от 2021 г. , в който Adidas твърди, че спортното облекло с райетата на Thom Browne "имитира" неговата марка, която съществува от десетилетия.


Американският дизайнер Том Браун основава едноименната си марка през 2001 г. и е новоназначеният председател на Съвета на модните дизайнери на Америка.
 
Браун, който пристигна в съда с един от своите характерни чорапи с четири райета, първоначално дебютира с дизайн с три райета, наречен "Three-Bar Signature", около 2005 г. Според съдебните документи неговата модна марка се е съгласила да спре да използва мотива, след като Adidas се е свързала с тогавашния главен изпълнителен директор на марката по този въпрос две години по-късно.



Модният дизайнер Том Браун пристига в съда на 3 януари, облечен в един от характерните за марката му чорапи на четири райета. Кредит: Майкъл М. Сантяго/Getty


През 2008 г. дизайнерът Браун дебютира с оспорвания си "Grosgrain Signature" - серия от четири ивици, които се появяват върху различни артикули - от якета до вратовръзки, както и върху спортни облекла. Adidas оспорва и използването на "Grosgrain Signature" на Thom Browne - червен, бял и син дизайн, който според марката спортни облекла се състои от три ивици, докато Thom Browne твърди, че съдържа пет, описвайки го като "бяло-червено-бяло-синьо-бяло" в съдебните документи.


Adidas използва три ивици от 1949 г. , когато основателят на компанията Адолф Даслер ги поставя върху чифт обувки за бягане с шипове. В исковата си молба компанията твърди, че използването на райета от Thom Browne върху спортното облекло "може да доведе до объркване на потребителите и да заблуди обществеността".


Междувременно адвокатите, представляващи Thom Browne, твърдят, че Adidas е проявил необосновано забавяне при предявяването на претенциите си. В съдебните документи се посочва, че продуктите с "подписа на четири ленти" са продадени за първи път през 2009 г. , а от 2010 г. са изложени върху спортни облекла във водещия магазин на модната марка в Ню Йорк.



Модел носи дреха от колекцията на Thom Browne за пролет-лято 2023 г. , дебютирала в Париж през октомври миналата година. Кредит: Peter White/Getty


Гигантът за спортно облекло твърди, че е разбрал за предполагаемото нарушение едва в началото на 2018 г. , когато Thom Browne е подал заявление за търговска марка "Grosgrain Signature" (често наричана Signature Grosgrain на уебсайта на марката) в Европа. Адвокатите на Adidas твърдят, че компанията не е имала задължение да следи продукцията на Thom Browne и първоначално не е считала марката за пряк конкурент.


Съдебните документи показват, че страните неуспешно са се опитали да постигнат извънсъдебно споразумение.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 ИвайлоК 08.01.2023 15:02

    Може би скоро Русия ще съди Адидас за използването на нейния воински символ-Георгиевската лента. Колко скоро - зависи и от събитията в украина.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.