Относително лесно могат да покрият ежедневните си разходи 19,2% от лицата, а едва 4% не изпитват никакви затруднения, показват още данните на НСИ. Делът на лицата без затруднения през четвъртото тримесечие на 2022 г. се увеличава с 0,8 процентни пункта спрямо третото тримесечие и с 1,5 процентни пункта спрямо първото тримесечие на 2022 година.

Свързани новини

06.03.2023 18:03

75% едва покриват разходите си: НСИ

Видян 4384 пъти | Коментари 3
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Над 75% от българите изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи, показват резултати от последно проучване на НСИ. Данните са за четвъртото тримесечие на 2022 г., както и за предходните 3 тримесечия на на м.г.


С известни затруднения са 38,4%, докато 26,1% определят покриването на ежедневните разходи като трудно, а 12,3% - като много тежко. Делът на последните намалява в сравнение с първите 2 тримесечия на 2022 г. ,но се увеличава с 1,5% спрямо третото на м.г.


Относително лесно могат да покрият ежедневните си разходи 19,2%, а едва 4% не изпитват никакви затруднения, показват още данните на НСИ. Делът на лицата без финансови трудности през четвъртото тримесечие на 2022 г. се увеличава с 0,8% спрямо третото и с 1,5% спрямо първите 3 месеца на 2022 г.


В същото време за 67,8% от българите доходът на домакинството им е останал без промяна спрямо последните 12 месеца, като този дял намалява с повече от 5% спрямо първото и второто тримесечие, но все още е значителен. Ръст на доходите си са посочили 26,7%.


Основните причини за увеличение на приходите и през четирите тримесечия на м.г. са увеличение на пенсиите и социалните помощи и индексиране на заплатите, отчита НСИ.


Намаление на доходите за последните 12 месеца пък са посочили 5,5% от българите, което е с 0,7% повече в сравнение с трето тримесечие, но и с 3% по-малко спрямо първо тримесечие на 2022 г.


Напомняме, че 54% от българите изпитват затруднения да плащат навреме битовите си сметки, сочи друго актуално изследване за ефекта от инфлацията в 13 държави. Заради поскъпването на живота все повече потребители у нас свиват основните си разходи и са склонни да теглят заем, за да покриват всекидневните си разходи. Само за 1 г. делът на тези, които успяват да спестяват, е намалял 3 пъти. Ръстът на инфлацията бързо изпревари доходите на българите, показва още проучването.


Според други данни на Евробарометър едва 1/5 от хората у нас могат да посрещат разходите си с парите, които получават. Европейската статистика от януари отчете, че 51% споделят, че стандартът на живот вече се е влошил. 56% у нас пазаруват по-малко хранителни стоки, защото са много скъпи, 43% се страхуват, че могат да загубят работното си място.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 07.03.2023 00:03

    тази професорка не е лекар, няма представа от пораженията от ваксини , тя е биолог вирусолог, защо точно нея ще пита драгият министър, а не пита лекарите, които се борят с богатата палитра от последиците от отровните ваксини, патолозите, които откриват причините за смъртта на ваксинираните, защо ни я навират криминалните фарма фирми

  • 002 Anonimen 06.03.2023 23:52

    "Проф. Александрова отговаря на здравния министър: Ваксините срещу COVID-19 са ефективни" гавра, да, ефективни в убийства на хората и инвалидизирането им, тази жена къде се намира и кой й плаща да лъже отвратително The European (EEA and non-EEA countries) database of suspected drug reaction reports is EudraVigilance, verified by the European Medicines Agency (EMA), and they are now reporting 50,663 fatalities, and 5,315,063 injuries following injections of COVID-19 vaccine

  • 001 за затвора 06.03.2023 13:27

    За това пък Радев махна тавана на шефовете на държавни предприятия и бордове и заедно с депутатите и властта се оливат със заплати над 14-15 хиляди лева. До кога българите ще търпят тези престъпници евроатлантици да се гаврят с него и бавно да го убиват?! До кога плоския данък ще прави богатите по-богати, а бедните по-бедни и няма кой поне да предложи махането му....къде са левите партии?!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

везни

Приятелските чувства ще надделеят над любовните

Приятелските чувства ще надделеят над любовните и