По прогноза през 2022 г. 7966 лекари ще бъдат в пенсионна възраст

Свързани новини

22.03.2022 18:00

73% недостиг на лекари, 90% на медсестри

Видян 2441 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Над 60% са медиците у нас са на над 50 г., сочи изследване Индекс на болниците, представен по време на дискусия на тема Кадровият дефицит в здравеопазването - последици и нужда от промени. В момента средната възраст при лекарите в България е 53 г., за джипитата - 56 г., отчете шефът на БЛС Иван Маджаров.  Общо те са 31 000, повечето жени, но само 18% са от 31 г. до 50 г.


 


При това 1/3 от всички лекари бъдат в София, Северозападният район е с най-малко специалисти. В областите Смолян, Видин, Ямбол, Кърджали най-голям проблем с липсата на кадри. Най-много медици у нас са починали по време на ковидните години: 2021 г. - 505 и 2022 г. - 723.


 


По прогноза през 2022 г. 7966 лекари ще бъдат в пенсионна възраст, през 2028 г. - 12 400 лекари, през 2032 г. - 16 000, което се равнява на 54%.


 


"Проблемът с кадрите се превръща в проблем за националната сигурност и трябва да се адресира на ниво МС и президент, не само в МЗ", категоричен е Маджаров.


 


 


„Практически ще се самозакрием - ако не се промени нещо. Общопрактикуващите лекари и доболничната система ще се самозакрият до 5-6 г., за да не се случи това, цял випуск всяка година трябва да отива там", алармира шефът на БЛС.


 


“73% от шефовете на лечебни заведения  у нас отчитат, че в болницата, за която отговарят, има недостиг на лекари, а 90% казват, че има недостиг на медицински сестри”, посочи социологът Първан Симеонов по време на дискусията.


 


Специалностите, в които има най-голяма липса на специалисти са: анестезиология, оперативно лечение, кардиология, неонатология, хирургия и т.н. На въпроса "Има ли дейности, за които няма специалист и се работи на договор с друго лечебно заведение - 35% отговарят с "да". Като това са средно до трима щатни специалисти, най-вече в токсикологията, микробиологията, съдовата хирургия. 85% от специалистите са на граждански договор. 



Последицата от недостига на лекари е главно голямото текучество. Причините са "прегаряне" на персонала и трудно осигуряване на 24 ч. дейност, некачествено лечение в немалка степен.


 


В 41% от лечебните заведения има голямо текучество на лекари по следните причини - пенсионна възраст, заплащане и започване на работа в друго лечебно заведение, пренатоварване.


 


Недостигът на медицински сестри е в специалностите: анестезиология, хирургия, педиатрия, кардиология, вътрешни болести. При тях текучеството е 57%. Основните причини отново са "прегаряне" на персонала и увеличаване на възможността за грешка, лоши условия на труд, разкриване на места в частни болници, преместване в друга държава.


 


В крайна сметка недостигът на персонал понякога води до преструктуриране и до дори затваряне на лечебно заведение.


 


 Като проблем бе отбелязан и недостатъчният брой кадри от медицинските университети в страната, както и липса на модерна апаратура. "Трябва да се мисли сериозно за броя на лечебните заведения в страната", подчерта Симеонов.


 


Напомняме, че за недостига на лекари и сестри вкара болниците в България и Румъния алармира още през 2020г. Der Tagesspiegel. Според изданието от 2007 г., когато двете страни бяха приети в ЕС, 53 000 медици са емигрирали на Запад, повечето - в Германия. Тогава кабинетът Борисов 3 сам призна, че сме 125-о място по задържане и на 121-во по привличане на таланти - професионалисти.




Егор Глазунов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

стрелец

До обяд ще ви е малко напрегнато

До обяд ще ви е малко напрегнато, особено ако сте имали