Свързани новини

12.11.2021 10:37

7 партии влизат в парламента: Екзакта

Видян 1868 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Пет дни преди вота за парламент - към 9 ноември, ГЕРБ запазва позицията си на първа политическа сила с 24% от гласовете на твърдо решилите да гласуват.Това показват данните от изследване на Екзакта Рисърч Груп, финансирано със собствени средства. То е проведено в периода от 6-9 ноември сред 1025 пълнолетни граждани в 91 населени места.Оспорвана остава битката за второто място между Продължаваме промяната (ПП) и БСП.

Преднината на ПП пред БСП е минимална - от 0,7%. Електоралната подкрепа за ПП е 16,2%, а тази за БСП - 15,5%.Четвърти са Има такъв народ с електорална тежест от 11,5%, пети - ДПС с електорален дял от 9,9%, а шести - Демократична България с 9,6%.В последните дни на кампанията ИБГНИ втвърдяват електората си и ограничават изтичането му към други партии. Това в момента е единствената по-малка формация, която стъпва на 4-процентната бариера и успява да влезе в парламента, сочат данните на Екзакта.

Вотът за президентКандидатпрезидентската двойка Румен Радев-Илияна Йотова получава 48% подкрепа, а Анастас Герджиков-Невяна Митева-Матеева 27,9%. Трети са Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова с 9%, а четвърти Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе с 6,8%.

Кандидат-президентската двойка на Възраждане Костадин Костадинов и Елена Гунчева получава 2,4%, а тази на ВМРО  Милен Михов и Мария Цветкова  2,3%.
0,4% посочват, че ще гласуват с Не подкрепям никого, а общо 3,2% посочват, че ще гласуват за други кандидати.
Румен Радев и Илияна Йотова получават пълна подкрепа от избирателите на БСП и почти 90-процентова подкрепа от привържениците на ИТН, както и от гласуващите за ИБГНИ. 86% от избирателите на ПП декларират подкрепа за Радев.Герджиков и Митева получават близо 90-процентова подкрепа от избирателите на ГЕРБ, а също и част от гласовете на избиратели от ДБ и от ВМРО.97% от избирателите на ДПС подкрепят за президент Карадайъ, а Лозан Панов е подкрепян от две трети от избирателите на ДБ.Избирателна активност Броени дни преди вота се регистрира свиване на дяловете на твърдо решилите да гласуват избиратели. Ако в началото на ноември 49% от българите вярваха, че изборите ще бъдат честни, то към 9 ноември този дял се свива до 43%.


Убедени в честността на вота са най-често избирателите на БСП - 77%, а най-малко вярват в честността на вота избирателите на ГЕРБ - 18%. Сред политически апатичните българи расте недоверието към честността на вота.47-48% е декларираната готовност да се гласува за двата вота на 14 ноември. Твърдо решилите да гласуват, но все още колебаещи се за кого да дадат гласа си както за президент, така и за парламент, не намаляват през последните седмици. Техният дял остава в рамките на 8-9% от твърдо решилите да гласуват.В сегашното изследване се регистрира по-ниска декларативна активност сред младите на възраст до 30 години. Младите българи декларират малко по-висок интерес към парламентарния вот в сравнение с президентския.Твърдо решилите да гласуват за президент са по-често на възраст над 40 години, висшисти и хора, живеещи в населените места извън столицата. Сред твърдо решилите да гласуват и избралите кого да подкрепят на парламентарния вот има по-често висшисти, жители на градовете областни центрове и хора на възраст над 30 години.С най-твърди и мобилизирани ядра до деня на вота остават БСП, ГЕРБ и ДПС, а към високи нива на мобилизация в края на кампанията се приближават електоратите на ИТН и на ИБГНИ.


Изследването на Екзакта Рисърч Груп е проведено в периода от 6-9 ноември сред 1025 пълнолетни български граждани в 91 населени места. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано face to faceинтервю. Изследването е финансирано със собствени средства на Екзакта Рисърч Груп. То е проведено на територията на България и даннитене включват информация за вота на избирателите от чужбина."
       



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 13.11.2021 09:13

    Срамота е да има все още българи, които да гласуват за пропадналия крадец и лъжец от Банкя и некадърните му крадливи калинки. Събудете се бре от 12 г. тези разбойници ви крадат и лъжат. Никакъв глас за ГЕПИ.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на