Свързани новини

16.02.2021 09:31

65 мними пациенти за 238 667 лв. в Правителствена болница били "техническа грешка": Проверката

Видян 13857 пъти | Коментари 4
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"ТЕХНИЧЕСКА ГРЕШКА

Правителствена болница е върнала по сметката на РЗОК - София над 230 хиляди лева  за отчетени през ноември фиктивни пациенти.  Прокуратурата ще проверява кой е подписвал мнимите лежащо болни с „Емболия и тромбоза на долните крайници“.   За други надвзети 139 528  лева директорът е получил констативен протокол.  Това се вижда от отговора, получен по Закона за достъп до обществена информация по сигнала ми до НЗОК от 6 януари.



Още подробности:

Техническа грешка. Така от МБАЛ Лозенец, по-известна като Правителствена болница, обясняват
в писмо до Здравната каса отчетените, но неслучили се хопситализации по клинична пътека 20.1, за м. ноември миналата година. За декември няма изплатени суми.

„Предстои договорът с МБАЛ „Лозенец“ по клинична пътека 20.1 /“Емболия и тромбоза на долните крайници“/ да бъде частично прекратен“, се казва в заключението от проверката.
Според проверката, болницата е получила 238 667 лева за 65 отчетени пациенти, наречени "техническа грешка". Болницата е върнала сумата обратно по сметка на РЗОК  на 8 януари – два дни след подадения от „Алтернативата“ сигнал и в деня на назначаване на проверката от НЗОК в болницата. Проверката е започнала реално на  11 януари и е завършила на  29  януари 2021г., става ясно от отговора. От болницата заявяват в официално писмо до РЗОК, че техен служител е допуснал техническата грешка, преди проверяващите да са стъпили в Правителствена.
Какъв тип е „техническата грешка“ и как е допусната 65 пъти, от проверката не е изяснено.
По  данни от сигнала, става дума за десетки пациенти, минали през болницата за профилактични прегледи, по линия на допълнителното си здравно осигуряване, а впоследствие описани и отчетени като хоспитализирани по спешност с „Емболия и тромбоза на долните крайници“. За всеки един от тях, за еднодневен престой, болницата би трябвало да получи 3671 лева от Здравната каса.
Проверяващите са проверили  61 пациентски досиета за октомври, 75 за ноември и 220 за декември миналата година. От тях, изплатени по клинична пътека „Емболия и тромбоза на долните крайници“, има през ноември, като от болницата признават, че за 65 случая е допусната „техническа грешка“ и връщат получените 238 667 лева.
Неясно защо проверяващите са събрали само 7 декларации от пациенти, които заявяват и писмено, че на датите отчетени като пациенти, са били само на профилактични прегледи.
За тези седем души проверяващите отбелязват, че съществуват документи, подписани от тяхно име в болницата. Кой ги е подписвал, евентуално ще установява прокуратурата.
Проверката установява още 38  случая, за които болницата е


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Anonimen 17.02.2021 11:27

    Ако всички ходили на такива прегледи години на ред си проверят статуса кой знае какви чудеса ще излязат. Не случайно се сключват договори за прегледи с определени медицински субекти, всичко е по схема. Престъпността и мафията са обзели всички нива на институциите и действат безнаказано

  • 003 Петров 16.02.2021 15:10

    Абе що не взехте да се объркате на знак -(минус да давате),ами сте винаги на знак +(плюс да вземате)???... ЕЙЙЙЙ ГОЛЕМИ СМЕТАЧИ СТЕ!!!!

  • 002 Anonimen 16.02.2021 11:27

    ЕБАХ ТИ техническата грешка! Наглост и осиране до уши са тези!

  • 001 Anonimen 16.02.2021 10:22

    Това е поредната афера на болницата на Правителството под ръководството на Спасов и той все още си е началник. А пък защо Здравната каса откликва веднага без проверка и изплаща тази огромна сума е друг въпрос. Както се казва изпитан метод за източване на пари, а хората си плащат осигуровки и умират без навременна, адекватна или направо липсваща помощ. Къде е прокуратурата???

RSS

Най-нови

830 евро става минималната заплата в Гърция

830 евро става минималната заплата в Гърция

Минималната заплата в Гърция от 1 април ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и преразглеждане

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и