Но въпреки изявлението на ръководителя на външната политика на ЕС Жозеп Борел, че резултатът е "знаково решение", все още има много въпросителни около забраната

Свързани новини

01.06.2022 10:37

6 неща, които трябва да знаете за забраната на ЕС за внос на руски петрол

Видян 1583 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Петролните санкции на ЕС срещу Русия бяха наложени по обичайния начин - късно през нощта, но все пак това е най-големият удар срещу най-големия източник на пари на Кремъл, съобщава Политико.




Изпадналото в затруднение правителство в Киев искаше повече и по-бързи действия, но във вторник министър-председателят Денис Шмихал заяви, че е "благодарен" за мерките на ЕС. "Санкциите ще засегнат 75% от вноса на руски петрол в момента. А 90% от тях ще бъдат забранени до края на годината", пише той в Туитър.




Но въпреки изявлението на ръководителя на външната политика на ЕС Жозеп Борел, че резултатът е "знаково решение", все още има много въпросителни около забраната.


 


Окончателният правен текст ще бъде изготвен за одобрение тази седмица, съобщиха дипломати. Формулировката, договорена от лидерите на ЕС в понеделник вечерта, вече оставя значителна свобода на действие за страните да продължат да изпращат милиарди евро на Русия за евтин петрол.




Ето шест неща, които трябва да знаете за споразумението на блока за налагане на санкции върху петрола на Москва - от изключенията, вратичките, потенциалните трудности при прилагането до въздействието върху способността на Русия да води война.




1. Руската забрана на петрола е частична - засега


Политическото споразумение предвижда блокиране на морския руски внос в ЕС до края на годината, но все още остава 30 % от суровия петрол, който се изпраща по тръбопроводи.



Временното изключение за петрола, доставян по тръбопроводи, беше отстъпка, извоювана главно от унгарския министър-председател Виктор Орбан, който твърдеше, че липсата на морско пристанище в страната му означава, че ще бъде по-трудно да се откаже от руския петрол, доставян по тръбопровода "Дружба".



В споразумението се обещават и "спешни мерки", като например разрешаване на покупки по море, за да се гарантира сигурността на доставките, в случай че освободените доставки по тръбопроводите спрат. Това беше особено важно, за да се присъединят Унгария и Словакия.



Представители на ЕС настояват, че сделката им все още удря руския президент Владимир Путин там, където го боли.



"Това незабавно покрива повече от 2/3 от вноса на петрол от Русия, като прекъсва огромен източник на финансиране за нейната военна машина", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.



Германия и Полша се ангажираха доброволно да спрат вноса на петрол от северния участък на петролопровода "Дружба" до края на тази година, което според председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен означава, че санкциите наистина обхващат "почти 90 % от целия внос на руски петрол до края на годината".



Лидерите на ЕС ще се върнат, за да определят график за постепенното прекратяване на доставките по тръбопровода, което според фон дер Лайен ще обхване "останалите 10%", които текат по южния ръкав на "Дружба" към Унгария, Словакия и Чешката република.



Но засега няма ясна крайна дата, на която руските потоци към блока да бъдат забранени, и няма признаци, че Орбан е готов да промени курса си.



"Семействата могат да спят спокойно тази нощ, ние се въздържахме от най-кошмарната идея", заяви Орбан на страницата си във Facebook. "Постигнахме споразумение, според което страните, които получават петрол по тръбопроводи, могат да продължат да управляват икономиките си при предишните условия. "



2. Санкциите ще влязат имат ефект след месеци



Анализаторите посочват, че сделката ще позволи на ЕС да плати на Русия милиарди евро за петрол и петролни продукти през тази година, докато войната в Украйна продължава.



Забраната за морски суров петрол ще започне да действа след шест месеца, а забраната за рафинирани продукти ще започне през 2023 г.



Чешката република получи освобождаване от забраната за препродажба на руски петролни продукти до средата на 2024 г.



"Тъй като основната цел на санкциите е да се отслаби финансовата и икономическата позиция на Русия възможно най-скоро, за да се намали и военният ѝ капацитет, това може да се окаже твърде малко и твърде късно", казва Симоне Талиапиетра, старши научен сътрудник и енергиен експерт в мозъчния тръст Bruegel в Брюксел.



Но въпреки че забраната не е съвършена, тя все пак е безпрецедентен удар срещу индустрия, която е най-големият източник на чуждестранна валута в Русия - приходите от продажби на петрол и газ заедно представляват около 40% от федералния бюджет на Москва.



3. Могат ли Индия и Китай да изкупуват руския петрол, който ЕС вече не желае?



Западните търговци побързаха доброволно да спрат да купуват руски петрол скоро след инвазията на Москва в Украйна, което доведе до рязък спад на цената на руския петрол - в момента той се търгува с отстъпка от 35 долара спрямо световния бенчмарк.



Европа е най-големият клиент на петрол в Русия, като купува около половината от изнесения през миналата година руски суров петрол в размер на 4,7 млн. барела дневно. Купувачите в Индия, Китай и Турция обаче увеличиха покупките си, което частично компенсира загубите. Русия всъщност увеличи износа си на петрол с 6% през май в сравнение с април.


Русия "ще намери други вносители", заяви Михаил Улянов, посланик на Русия в международните организации във Виена.



Китай е най-големият национален клиент на Русия, който през миналата година е закупил 1,6 милиона барела дневно. Според Vortex Analytics китайските компании са увеличили този обем до около 1,9 милиона барела дневно през май, за да запълнят празнината, оставена от големите западни търговци, но Пекин е предпазлив да не бъде прекалено зависим от един доставчик.



След нахлуването в Украйна Индия е закупила три пъти повече петрол от Русия в сравнение със същия период на миналата година, сочат данни на Refinitiv Eikon.




Въпреки това, тъй като Европа получава 2,4 млн. барела суров петрол дневно, Русия ще трябва да пласира огромно количество петрол на други пазари, след като продажбите за ЕС престанат да се осъществяват.




4. Контролът върху корабите, превозващи руски петрол, ще бъде труден



Подробностите за прилагането на забраната за превоз на петрол с танкери все още не са уточнени, но засега руският суров петрол носи много пари на компаниите за морски превози в ЕС.



По данни на фирмата Lloyd's List, занимаваща се с проучвания в областта на корабоплаването, мрежа от кораби, които са предимно гръцка собственост, поема количества от санкционирани руски кораби в морето, след което пренасочва петрола към купувачи в Индия и Азия.




"Гръцките корабособственици се включиха масирано. . . редица от големите, известни гръцки корабособственици спечелиха цяло състояние, като се включиха в превоза на руски суров петрол", каза Ричард Мийд, редактор на Lloyd's List.



Използват се и други техники за прикриване на произхода на руския петрол, като например разреждането му в морето с други суровини и преетикетирането на товара като петролни смеси от "Казахстан", "Латвия" или "Туркменистан".



Танкерите, превозващи руски суров петрол, също изключват идентификационните транспондери, което затруднява проследяването на дестинацията им.



"Тези, които се занимават с избягване на санкциите, познават тези техники", казва Мария Шагина, гостуващ старши научен сътрудник във Финландския институт за международни отношения.



"Правят го севернокорейците. Иранците го правят. Бих бил шокиран, ако руснаците не го направят", добавя бивш високопоставен служител по санкциите в Министерството на финансите на САЩ.



Има и въпрос за наказанието: понастоящем в 15 държави от ЕС укриването на санкции се счита за административно нарушение, а не за престъпление. Европейската комисия предложи това да стане общоевропейско престъпление, но за това е необходимо единодушно одобрение от 27-те членки на блока.
5. Какво означава това за петролната индустрия на Русия.




Всяко забавяне на продажбите означава големи проблеми за руския петролен сектор; страната не разполага със значителен капацитет за съхранение на петрол, така че може да бъде принудена да спре изпомпването. Ако това се случи, петролните полета могат да бъдат трайно увредени.



"Логично е, че ако руският петрол продължава да не намира купувач, то тези верижни ефекти в рамките на няколко месеца, ако не и по-рано, ще принудят руските производители на суров петрол нагоре по веригата да започнат да намаляват производството си и тогава ще започнем да наблюдаваме намаляване на приходите от руски петрол", каза Тейн Густафсон, експерт по петрола и професор по руска политика в университета Джорджтаун във Вашингтон, преди да бъде договорено ембаргото на ЕС.



Има признаци, че това вече се случва - изтекли документи на руското министерство на енергетиката сочат спад на производството с 830 000 барела дневно през май в сравнение с февруари.



Това се дължи на това, че големите търговски къщи прекратяват сделките, за да спазят крайния срок от 15 май "да спрат всички сделки с контролираните от държавата Роснефт, Газпром нефт и Транснефт", заяви Международната агенция по енергетика в доклада си за петролния пазар през май.



Агенцията очаква руските ограничения да достигнат 3 млн. барела дневно през втората половина на тази година, тъй като "новите ембарго. . . ускоряват вече започналото преориентиране на търговските потоци и. . . принуждават руските петролни компании да затварят повече кладенци".



6. Следва ли газът?


Петролът е най-големият износ на Русия, следван от природния газ, чийто голям купувач е и ЕС. Но шансовете блокът да включи газа в бъдещ кръг от санкции не изглеждат големи.



Бяха нужни шест кръга от санкции, за да се забрани петролът, а ЕС ще има много по-трудно време да се откаже от газа, който получава по руски тръбопровод.



Някои страни членки, особено Полша и балтийските държави, настояват за това.




"Още от 24 февруари твърдя, че се нуждаем от незабавни и пълни енергийни санкции за петрол, въглища и газ", заяви министър-председателят на Латвия Кришянис Кариниш.



Но планът на Комисията REPowerEU за откъсване на ЕС от руския газ има за цел да се осъществи само до 2030г. , а политическият интерес към по-бързи действия е малък.



Във вторник австрийският канцлер Карл Нехамер отхвърли възможността ЕС сега да търси руски газ.



"Газът се държи много по-различно от петрола по отношение на сигурността на доставките - много по-лесно е да се компенсира петролът", каза той. "Затова и газовото ембарго няма да бъде обсъждано в следващия пакет от санкции. "





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес може да се сблъскате с някои вътрешни съмнения

Днес може да се сблъскате с някои вътрешни съмнения, но