Свързани новини

30.03.2021 09:56

6 думи от главния изп. директор на Pfizer, което означава проблем за Moderna и BioNTech

Видян 2807 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

BioNTech (NASDAQ: BNTX) неотдавна получи публично съобщение за раздяла от своя любим партньор за сътрудничество, което се отрази и на Moderna (NASDAQ: MRNA) и всяка друга биотех компания с подобна технология.


Pfizer (NYSE: PFE) реши, че може да произвежда ваксини на базата на messenger-RNA (mRNA) за други заболявания без помощ от BioNTech или някой друг.


Докато се хвали пред The ​​Wall Street Journal с всички уроци, извлечени по време на първия опит на компанията в работата с BioNTech, изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла каза:  "We have our own expertise developed (Ние разполагаме със собствен опит). Ето защо тези шест думи биха могли да предизвикат проблеми за BioNTech, Moderna и множество стартиращи биотехнологични компании, които разработват подобни лекарства.


Ограниченията


Използването на нишки на иРНК за превръщане на човешките клетки в мини фабрики за ваксини изглежда като чудесен начин за защита срещу вируси, но тази технология все още има много ограничения. Докато някой не направи сериозен пробив, лекарствата, базирани на иРНК, ще останат ограничени до приложения за еднократна употреба. Това е така, защото вирусите използват РНК за да надхитрят клетъчните механизми от както съществува живота, а имунната ни система все още се вбесява, когато се сблъска с иРНК нишки, за които се предполага, че са терапевтични.


Извън арената на ваксините няма много приложения, където mRNA може безопасно да лекува и има толкова много страшни патогени, от които хората се нуждаят от защита. Това означава, че Pfizer ще спре да се замесва с почти всяка компания, която разчита на mRNA технология.


 Moderna разчита изцяло на mRNA, така че почти сигурно ще срещне предстоящата mRNA платформа на Pfizer.  BioNTech е насочен силно към лекарства, базирани на иРНК, но не изцяло. Компанията разполага с две антитела и едно лекарство с малки молекули в ранен стадий на клинични изпитвания като потенциални нови лечения на рак.


Тъй като Агенция за контрол на храните и лекарствата вече започна да се съвзема от пандемичния режим, едва ли ще видим,  че Pfizer ще започне с поредния кандидат за ваксина от концепция до комерсиализация за по-малко от година. Въпреки това, вероятно можем да разчитаме, че Pfizer изпреварва своите по-малко утвърдени конкурнети Moderna и BioNTech.


Състезанията за одобрение не са единственото предизвикателство, което Pfizer може да постави пред Moderna и BioNTech. Преди новият коронавирус да възроди грозната си глава, Pfizer вече беше шампион по продажби на ваксини. Превенцията на пневмония срещу възрастни възрастни  с Prevnar-13 е най-продаваната ваксина в света през 2019 г. с продажби от 5,8 милиарда долара по света.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!