Свързани новини

20.11.2019 13:23

6 държави с писмо до Юнкер

Видян 1234 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



 Шест страни от Европейския съюз изпратиха писмо до напускащия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, в което настояват той да подкрепи предложенията на Франция за преразглеждане на процеса на присъединяване към Общността, изразявайки подкрепа за позицията на Париж, съобщава изданието Politico.

Писмото бе предшествано от отказа на Европейския съвет да даде „зелена светлина“ за започване на преговорния процес за членството на Северна Македония и Албания в структурите на Общността. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер определи решението като „историческа грешка“.

В писмо до Юнкер шестте страни подкрепят реформирането на съществуващата процедура и определят краен срок, за да избегнат отлагането на процеса за неопределено време. Писмото е подписано от министрите на външните работи и европейските въпроси на Австрия, Чешката република, Полша, Словакия, Италия и Словения.

Министрите признават недостатъците на процеса на присъединяване такъв, какъвто е днес - нещо, което със сигурност ще бъде приветствано от Франция.

„Вярно е, че настоящият процес на присъединяване на страните от Западните Балкани напредва бавно и донякъде неравномерно. Следователно сме готови да се ангажираме конструктивно в усилията си да подобрим този процес. Ще го направим при разбирането, че... това дава възможност на ЕС да постигне консенсус за започване на преговори за присъединяване на Албания и Северна Македония през март 2020 г.“, се казва в писмото.
Подписалите страни също призоваха Комисията да представи конкретни предложения до януари 2020 г., „за да се повиши ефективността на процеса на присъединяване".

Франция се озова в центъра на спорен дебат по време на срещата на върха на лидерите на Европейския съвет през октомври, след като президентът й Еманюел Макрон блокира предложение за откриване на преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания към Общността.

Споменаването на крайния срок от март 2020 г. подчертава, че преразглеждането на процеса на разширяване не може да бъде причина за забавяне на започването на преговори за присъединяване. На срещата през октомври лидерите на ЕС се съгласиха, че „ще се върнат към въпроса за разширяването преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Загреб през май 2020 г.“, предаде Фокус.


Снимка: Ройтерс


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог