Свързани новини

25.01.2020 09:00

6,8 по Рихтер удари Турция с поне 20 загинали

Видян 2087 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По последни данни поне 20 души са загинали в Турция след земетресението с магнитуд 6,8 по скалата на Рихтер, което разтърси източните части на страната тази вечер. Според областните управители на Елязъг и Малатия броят на ранените е над 550 души, предаде БНР.


Общо 922 души са потърсили медицинска помощ в лечебни заведения. Малко преди това здравният министър на страната Фахретин Коджа заяви, че в област Теневит, която беше епицентърът на труса, 30 души са били затрупани под отломки в срутили се сгради и за съжаление броят на загиналите може да нарастне. Двама от починалите са загубили живота си вследствие на сърдечни кризи по време на бедствието. Поне едно дете и четирима души са били извадени от руините в добро състояние.


По данни към един часа местно време двама души са тежко ранени в Елязъг, а трима са сериозно пострадалите в Малатия. Това съобщи по време на пресконференция вътрешният министър Сюлейман Соевглу. Управлението по извънредните ситуации съобщи, че към три часа  местно време са изпратени около хиляда спасители със 182 машини. Спасително-издирвателните работи продължават и в момента.


Епицентърът на земния трус е бил в източната турска област Елязъг, но трусът е бил усетен дори и в съседни страни като Армения, Грузия, Ливан и Сирия до Тел Авив.


В района продължават вторични трусове със сила от над 5 по скалата на Рихтер. Според специалисти те може да продължат до една седмица.


В засегнатите общини са били изпратени 418 спасители и пожарникари от различни области в цяла Турция. Управлението по извънредните ситуации е изпратило по около 1700 палатки и легла и 9200 одеяла. Метеоролозите предупреждават, че температурите през нощта може да паднат до – 7-12 градуса под нулата и предупреждават за риск от измръзвания за решилите да прекарат нощта на открито.


Военният министър на страната Хулуси Акар заяви, че армията е готова да окаже помощ, ако такава бъде поискана.


Летището на областния център Елязъг функционира, не са прекъснати и сухопътните връзки със съседните области. Мобилните оператори заявиха, че ще осигурят на жителите на засегнатите селище безплатен интернет и минути за разговори по мобилните мрежи.


Турските авиолинии обявиха, че към Елязъг и Малатия са планирани 5 допълнителни полета на фиксирана цена от 150 лири (около 45 лв.) от Истанбул и Анкара. Мобилните оператори заявиха, че ще осигурят на жителите на засегнатите селище безплатен интернет и минути за разговори по мобилните мрежи.


Засегнати са били поне 100 сгради и хората са предупредени да не влизат в къщите си поради риска да бъдат затиснати, ако при вторични трусове постройките рухнат.


Поне един човек е бил спасен изпод развалините до момента, съобщиха турски медии. В област Елязъг се издирват 30 души.


Към мястото на трагедията са се отправили вътрешният, здравният и министърът на околната среда и благоустройството. Гръцкият външен министър Никос Дендиас поднесе съболезнования на колегата си Мевлют Чавушоглу и изрази готовността на Атина да окаже помощ.


 


Няма данни за пострадали български граждани, съобщиха от нашето министерство на външните работи.


Посолството ни в Анкара е в постоянен контакт с местните власти. При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Анкара на телефони : + 90 312 467 20 71; + 90 312 427 51 42; + 90 533 376 37 69.


Спасителните служби призоваха хората да затворят газовите вентили и крановете си за вода, както и да дръпнат електрическите шалтери. Специалистите съветват да се използват текстови съобщения, а не обаждания, за да не се претоварва мрежата и да се пестят батериите на мобилните телефони, тъй като от някои места постъпи информация за прекъсвания на електрозахранването.


© Reuters / Stringer 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

козирог